latinica  ћирилица
04/10/2023 |  17:01 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Образовање у надлежности ентитета и кантона, политичка одлука Уставног суда БиХ (ВИДЕО)

Одлука Уставног суда БиХ, од 29. септембра, поништава десетак чланова и тачака Закона о осигурању квалитета у високом образовању Републике Српске, а које се односе на вредновање квалитета и признавање диплома.
Универзитет у Бањалуци - Фото: РТРС
Универзитет у БањалуциФото: РТРС

Оспорава се тако Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске у иностранству и међународним организацијама.

На хитној сједници Управног одбора Агенције констатовано је да је Уставом БиХ образовање у надлежности ентитета и кантона и да ће се искључиво поштовати одлуке које је донијела Народна скупштина Републике Српске, а то је да се неће поштовати одлуке Уставног суда БиХ.

Предсједница УО Агенције Маријана Каповић Соломун истакла је да је одлука Уставног суда још један чин насиља и покушај да се дестабилизује добра сарадња републичке сгенције са агенцијом на заједничком нивоу.

Директорка Агенције за високо образовање Републике Српске Биљана Војводић рекла је да ова одлука грубо нарушава надлежности Српске у области образовања које су у складу са чланом 4 Устава БиХ.

- Образовање је искључиво у надлежности Републике Српске. Ово је политичка одлука која има за циљ да дестабилизује добру сарадњу са институцијама БиХ - рекла је Војводићева.