latinica  ћирилица
02/10/2023 |  18:18 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Истраживањима доказати да Трговска гора није локација за одлагање радиоактивног отпада (ВИДЕО)

У Новом Граду почело је истраживање чији је циљ доказивање да Трговска гора није одговарајућа локација за одлагање радиоактивног отпада.
Нулта истраживања у Новом Граду - Фото: РТРС
Нулта истраживања у Новом ГрадуФото: РТРС

Радиће се хидролошка, геолошка и истраживања нулте радиоактивности.

За овај пројекат Влада Српске и Савјет министара издвојили су по милион марака, а Влада ФБиХ 250.000 марака.

Узимање узорака воде из Уне, падавина и из ваздуха показаће какво је тренутно стање радиоактивности у Новом Граду. Ускоро ће почети и геолошка и хидролошка истраживања.

Послужиће да се аргументовано оспори план Хрватске да на Трговској гори изгради складиште радиоактивног отпада.

- Ако се изгради објекат морамо имати неко почетно стање, ако дође до било каквог инцидента, односно цурења радионуклеида у животну средину. То је основни разлог зашто се ради нулто стање - објаснио је предсједавајући Експертског тима за Тргоивску Гору Емир Диздаревић. 

Локација планирног складишта удаљена је 800 метара од Новог Града и општинских изворишта воде за пиће.

- Радиоактивност нити мирише, нити има боје. Значи у једном тренутку, ако би такав објекат постојао, мислим да би сви грађани Новог Града били угрожени неким једноставним цурењем радиоактивности, доласком до водоносника - упозорио је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

У настојањима да се спријечи намјера Хрватске остварен је контакт са Секретаријатом Међународне конвенције о прекограничном утицају на живтону средину. У новембру је састанак у Женеви.

- У новембру ћемо одржати састанак са секретаријатом ЕСПО конвенције у Женеви гдје ћемо аргументовано, чињеницама образложити проблематику у којој се налазимо. Образложити да Хрватска води један потпуно нетранспарентан процес, при томе не поштујући ниједну од одредаба ЕСПО конвенције - рекао је министар за посторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник.

- Није ово почетак свих наших активности, већ је урађено доста тога. Тимови из оба ентитета се састају, континуирано разговарају и почели су да раде на истраживањима ових неких историјских резултата које имамо од раније - навела је министрака туризма и околиша ФБиХ Насиха Поздер.

У Експертском тиму БиХ кажу да је Хрватска своја истраживања завршила и да сада ради на Студији утицаја на животну средину.

Наводе да су у мају доставили примједбе на садржај студије, али још нису добили званичан одговор.