latinica  ћирилица
19/09/2023 |  19:06 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Шмит више и не крије колико мрзи Србе (ВИДЕО)

Кристијан Шмит потпуно је изгубио компас. Изрекао је нечувене увреде на рачун српских политичара. За њега су сви који му оспоравају дипломатски статус у БиХ "мајмуни у циркусу". Рјечником који се не може чути ни на улици, кажу у Српској, само је још једном потврдио да није дипломата. Неће дозволити угњетавање Срба. Од Њемачке траже да Шмита удаљи из БиХ.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Још једним медијским иступом Шмит је потврдио колико мрзи Србе. Видно изнервиран због оспоравања свог дипломатског статуса у БиХ, у сарајевском студију рјечником улице вријеђао је српске политичаре.

- Мој дипломатски интегритет, па хеј људи моји, ово је као позориште, као да мајмуни наступају у циркусу, ја сам дипломатски акредитовани дипломата. Можда неки у Бањалуци то не виде тако, али мене не занима - рекао је Шмит.

И није само оголио мржњу према Републици Српској. Увредљивом изјавом Шмит је потврдио да није дипломата, истичу српски кадрови. Од Њемачке траже да га врати у матицу.

- То је брука и срамота и још једном показује да му није мјесто овдје. Још једном апелујем на Њемачку, ту велику државу коју поштујемо и уважавамо, да га што прије повуче, ако већ нема намјеру сам да оде - рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

За разлику од Шмита, политичари из Српске имају легитимитет. Нас су изабрали грађани, па и због тога да се супротставимо угњетавању Срба, каже делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

- Радићемо оно што нам је кључни задатак, а то је да штитимо овај народ, да штитимо права која Република Српска има и да штитимо све оно што грађанима Српске припада. Доста је угњетавања Српске, угњетавања српског народа, конститутивног народа у БиХ - рекао је Ковачевић.

И није ово први пут да самозвани дипломата Шмит у јавности не може да контролише хистерију. Овако је прије годину вербално "частио" политичаре.

- Смеће, потпуно смеће. Ја не сједим овдје него бринем о овој држави. А у овој држави људи играју политичке игре. Не људи, него политичари. Доста ми је свега - рекао је Шмит тада.

Ријалити политику Кристијана Шмита универзитетски професор Драго Вуковић види као покушај прикривања чињенице да у БиХ борави нелегално, без мандата Савјета безбједности.

- Он је очито свјестан да није високи представник. Свјестан је да је његова улога искључиво везана за бошњачку политику, дакле странци и Бошњаци држе Шмита. Забрињавајуће је да Њемачка као озбиљна европска земља не повуче свог човјека, ако то није урађено по стандардима дипломатије и међународне организације - каже Вуковић.

По стандардима дипломатије, које је прописала Бечка конвенција, није ни Шмитов недавни "инкогнито" долазак у Бањалуку, објашњава бивши конзул Лучиано Калужа. Свака посјета, подсјећа, мора бити најављена, а у Шмитовом случају и неслужбена.

- Уколико се ради о одређеним врстама друштвених или неслужбених посјета, они нису у обавези, али говорим о уређеним земљама. Унутар БиХ стање је тако да би његов долазак требало да се упути према институцијама Републике Српске знајући да се ради о конфликтној особи, како би се долазак могао испратити - каже Калужа.

И није само од јавности скривена посјета Српској демантовала Шмитов дипломатски интегритет. Учинио је то и МИП када су му издали дипломатску акредитацију на основу вербалне ноте са ОХР-ом. Професор међународног права Витомир Поповић наглашава да Бечка конвенција не познаје правни значај усмене ноте.

- Нека читају Бечку конвенцију о дипломатском имунитету. Они су навикли да се понашају тако како се понашају. Имали су, нажалост, одређен број саговорника међу Србима. Дошло је вријеме да им се на јасан и недвомислен начин каже да могу да се пакују и да иду из БиХ - каже Поповић.

Увреде на рачун Срба и Републике Српске, у МИП-у нелегално издата дипломатска акредитација, у Савјету безбједности непотврђен мандат, нулирају Шмитов дипломатски интегритет.

Због свега би могао одговарати пред њемачким судом, јер Српска припрема тужбу за лажно представљање.