latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:20 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Калужа: Упитан боравак Шмита, одговоре треба дати МИП

Стручњак за међународне односе Лучиано Калужа рекао је за Срну да је много фактора који бацају сумњу на регуларност боравка Кристијана Шмита у БиХ, те да је приликом његовог доласка процедуру спровело Министарство иностраних послова у Савјету министара, а не Предсједништво БиХ, како се покушава дезинформисати јавност.
Лучиано Калужа - Фото: СРНА
Лучиано КалужаФото: СРНА

- Процедура је врло јасна за издавање службених исказница, односно акредитације дипломатама. Након упућивања дипломатске ноте, која се упућује Министарству иностраних послова, уз коју се доставља и копија дипломатског пасоша, наводи се да је потребно да се изда службена акредитација за дипломату који је ступио на дужност - појаснио је Калужа.

Он је додао да у том случају Предсједништво БиХ нема никакву обавезу у процесу нотификације.

- Управо те изјаве које су се појавиле у медијима да Предсједништво треба дати одређену врсту сагласности су потпуно погрешне и ради се о непознавању протокола. То најбоље говори о проблемима унутар БиХ - истакао је Калужа.

Када је ријеч о Кристијану Шмиту, Калужа је истакао да због недовољног броја информација није могуће тачно утврдити како је текла процедура, али мишљења је да је дипломатска нота у Министарство иностраних послова упућена из ОХР-а, због чега је на њима и велика одговорност јер не постоји релевантна одлука у Савјету безбједности УН.

- Немам увид у то како су документи обрађени и на који начин су достављени. Дефинитвно имамо технички проблем његовог боравка у БиХ. Онај ко је упутио захтјев за акредитацију Шмита морао је да упути и адекватну одлуку о његовом именовању - сматра Калужа.

Он је истакао да није могуће акредитовати страног дипломату без релевантне одлуке земље из које долази или међународне институције задужене за именовање.

- То је као када би нека амбасада у Њемачкој на своју руку послала ноту за дипломату према Министарству иностраних послова, а да тај дипломата нема релевантну одлуку о именовању у својој земљи - појаснио је Калужа.