latinica  ћирилица
18/09/2023 |  13:19 | Аутор: СРНА

К. Дубица: ВРС потукла НАТО снаге за брзе интервенције

Одбрана Козарске Дубице прије 28 година најсудбоноснија побједа Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату, у којој је поражен многобројнији и савременије опремљен непријатељ - Хрватска војска, дио снага такозване Армије БиХ, али и Снаге за брзе интервенције НАТО-а, изјавио је командант одбране ове општине Пантелија Ћургуз.
Козарска Дубица - Помен - Фото: СРНА
Козарска Дубица - ПоменФото: СРНА

Ћургуз је током обиљежавања 28 година од одбране од хрватске агресије рекао новинарима да је тада одбрањена Козарска Дубица и регија, а укупно посматрано и Република Српска.

- Припадници 11. Дубичке бригаде у то вријеме били су ангажовани на одбрани Коридора, а овдје смо имали резервни састав, па је ова побједа тим више значајнија и шаље снажнију поруку да можемо све када нешто желимо, кад смо јединствени и међусобно се поштујемо - нагласио је Ћургуз.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да је 18. септембар један од најзначајнијих датума у новијој историји Козарске Дубице, која је 1995. године одбрањена захваљујући храбрости и упорности Војске Републике Српске, полиције, али и народа.

- На данашњи дан 1995. године Козарска Дубица и Република Српска су нападнуте од хрватске војске чији је циљ био да се ово подручје запали, уништи и становништво протјера. Захваљујући упорности наших бораца, народа, полиције и Војске и командног састава, официра који су управљали одбраном града, спасена је Козарска Дубица и заустављено напредовање непријатељске војске - рекао је Рељић новинарима.

Он је навео да је дошло до великог и директног борбеног окршаја, а да су у непуних 48 часова донесене судбоносне одлуке не само за Козарску Дубицу него и за Републику Српску.

- Да је непријатељ успио у својој намјери, да су пали Нови Град и Козарска Дубица, створила би се огромна рупа на фронту, били би угрожени и Приједор и Бањалука и комплетан западни дио Република Српска. Захваљујући нашем јунаштву и поносу Козарчана, Козарска Дубица се одбранила, а одбрањена је и комплетна Република Српска, а ми смо дужни вјечно помињати људе који су дали животе и наше искуство и знање пренијети на дјецу која ће једног дана управљати овим градом - рекао је Рељић.

Предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Ненад Булић рекао је да се данас, као и свих претходних година 18. и 19. септембра, сјећу својих страдалих и величанствене одбране од хрватске агресије.

- Сутра ћемо обиљежити и Дан побједе у Доњој Градини. То је била величанствена побједа наших јединица над бројчано много надмоћнијим непријатељем. Данас се сјећамо и свих наших страдалих војника и цивила у одбрани нашег града јер је то врло важно за млађе генерације да се гаји култура сјећања и наставе обиљежавати ови важни датуми који су за нас све много битни и који не смију бити заборављени. Памтимо и поштујемо све који су дали своје животе, дали жртву за нас и отаџбину да бисмо данас могли живјети мирно - рекао је Булић.

Код Спомен-крста у порти Спомен-храма Света Петка у Козарској Дубици данас је служен парастос поводом 28 година од одбране од хрватске агресије у којој су за два дана убијена 32 припадника Дубичке бригаде и 14 цивила.

Помену, којем су погинулим војницима и цивилима служили свештеници Дубичке парохије, присуствовали су командант одбране Козарске Дубице у септембру 1995. године Пантелија Ћургуз, посланици у Народној скупштини Републике Српске Драган Брдар и Бобана Ћибић, велики број бораца, учесника одбране и припадника 11. Дубичке бригаде Војске Републике Српске, као и породице палих бораца и ученици.

Вијенац код Спомен-крста у помен страдалим војницима и цивилима положио је и начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић са сарадницима, као и руководство и чланови Општинске борачке организације, делегација Полицијске станице, представници политичких партија, те бројни грађани.

У наставку обиљежавања 28 година од одбране Козарске Дубице од хрватске агресије изведен је и пригодан умјетнички програм који су припремили чланови Српског пјевачког друштва "Вишњић" и драмског студија "Артист".

У Спомен-храму Свете Петке служена је заупокојена литургија за све страдале борце у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У оквиру програма "Септембарски дани одбране" у Доњој Градини сутра ће код спомен-обиљежја Зорану Булић бити обиљежен и Дан побједе.

У агресији хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју четири пограничне општине Републике Српске - Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Градишке, на изузетно бруталан начин убијена су 104 цивила и војника, те причињена огромна материјална штета.