latinica  ћирилица
20/07/2022 |  19:06 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Путин: Доминација "златне милијарде" расистичка и неоколонијална

Идеја потпуне доминације "златне милијарде" је расистичка и неоколонијална, која дијели на народе првог и другог реда, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин на форуму "Снажне идеје за ново вријеме".
Владимир Путин (Фото: EPA/ALEXEY MAISHEV/KREMLIN POOL) -
Владимир Путин (Фото: EPA/ALEXEY MAISHEV/KREMLIN POOL)

Путин је истакао да је модел тоталне доминације такозване златне милијарде неправедан.

- Зашто би ова "златна милијарда" од све популације на кугли земаљској доминирала над свима и наметала своја правила понашања? На основу илузије изузетности, овај модел дијели на народе првог и другог реда, па је по својој суштини расистички и неоколонијалан, док глобалистичка, наводно либерална идеологија која је у његовој основи, све више поприма црте тоталитаризма, спутава креативно трагање и слободно историјско стваралаштво - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, стиче се утисак да Запад једноставно не може да понуди свијету модел будућности.

- Наравно, ова "златна милијарда" је с разлогом постала златна. Много је постигла. Али не само да је заузела такве позиције захваљујући неким имплементираним идејама, већ је у великој мјери заузела своје позиције пљачком других народа - у Азији, и у Африци - истакао је Путин, додајући "погледајте како је Индија опљачкана".

Стога, нагласио је, данас се елите "златне милијарде" панично плаше да други свјетски центри могу да проведу своје визије глобалног развоја, пренио је ТАСС.

Израз "златна милијарда" се заснива на идејама о напретку и просперитету малог броја људи на планети, јер су природни ресурси Земље веома ограничени.