latinica  ћирилица
18/07/2024 |  15:27 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Фон дер Лајен: Одбрана демократије је најважнија тема

Најважнија тема за ЕУ је одбрана њене демократије, изјавила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен након што је поново изабрана на ту функцију.
Урсула фон дер Лајен (Фото:EPA-EFE/RONALD WITTEK) -
Урсула фон дер Лајен (Фото:EPA-EFE/RONALD WITTEK)

- Наша демократија је нападнута изнутра и споља и зато је кључно да демократске снаге заједно бране нашу демократију - рекла је она новинарима.

На питање о могућности да сарађује са "мање пријатељски наклоњеном Бијелом кућом" у случају да Доналд Трамп поново постане предсједник САД, Фон дер Лајенова је навела да планира да оснажи аутономију ЕУ.

- Важно је да имамо јачу Европу и то подразумијева, наравно, да смањимо своју зависност. Ми ћемо веома блиско сарађивати са пријатељима и савезницима, што је апсолутно јасно, али то укључује и градњу сопствене снаге и јачање квалитета које Европа има, као и напоран рад за јаку Европу, то мора бити премиса на којој ћемо радити - истакла је Фон дер Лајенова.

Она је потврдила да Унија остаје посвећена циљу да до 2035. године да оконча продају аутомобила који емитују угљен диоксид.

Фон дер Лајенова је додала да ће ЕУ саставити амандман у вези са аутомобилском индустријом да би се дозволила употреба синтетичких, еколошки прихватљивих горива