latinica  ћирилица
18/07/2024 |  18:39 ⇒ 19:25 | Аутор: sputniknews.com

Хоће ли корона избацити Бајдена из предсједничке трке?

Након што је објављено да је амерички предсједник Џо Бајден оболио од короне све је јасније да Демократе више не спекулишу о промјени кандидата, већ ће га промијенити.
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Ако Бајден остане, слиједи им неизбјежан пораз, али ако га промијене, то је знак да су поново спремни на изборне манипулације и да је свеједно ко ће им бити кандидат.

Овакав циркус од предсједничке кампање у САД не памти се од 1968, када је тадашњи предсједник Линдон Џонсон одлучио да се не бори за други мандат и када су Демократе имале исти проблем као и данас – кога изабрати за предсједничког кандидата. Као и тада, Демократска странка суочава се са јаким републиканским кандидатом. Kао и тада извршен је атентат на једног од кандидата, са том разликом што је Роберт Кенеди убијен, док је Доналд Трамп преживио, објашњава за Спутњик Небојша Малић, новинар и колумниста РТ.

Демократско "утврђивање правог исхода" избора

Према његовим ријечима, ако Демократе замене Џозефа Бајдена неким другим кандидатом, била то актуелна потпредсједница Камала Харис, гувернер Калифорније Гевин Њусом или неко трећи, то би био знак да им је потпуно свеједно ко ће бити кандидат јер су, као и прије четири године, припремили "фортификацију избора".

- Као што је Ненси Пелоси својевремено рекла, и чаша воде са обиљежјем Демократа би могла бити изабрана под одређеним околностима. Она је то, додуше, изјавила поводом избора Александрије Окасио Кортез у Њујорку, гдје су демократе у великој већини, али то не говори баш много о таленту Демократа за селекцију кандидата - није битно ко сте, него шта партија каже - напомиње Малић.

Термин "фортификација избора" први пут је искористио магазин "Тајм" 2021. да опише како су се Демократе и антитрамповски настројени Републиканци удружили да намјесте резултате избора претходне године, кроз цензуру, репресију, напумпавање гласачких кутија поштанским листићима и нереде.

Изговор за ове активности био је да нису намештали изборе, већ су их "утврђивали" (eng. fortification) како би се постигао "правилан резултат".

Како је фарса добила замах

Предсједничка кампања је од почетка била помало фарсична, јер се од Бајдена није очекивало да се поново кандидује, објашњава Малић узроке због који су довели америчку председничку кампању у овакву ситуацију. Актуелној потпредсједници Камали Харис и њеном изборном штабу то није било право, па је дебата предсједничких кандидата 28. јуна искоришћена да се почне са кампањом да се Бајден, под изговором да је превише стар и није урачунљив.

- Иронија је у томе да, ако је то истина, он није способан да буде ни председник, али о томе нису размишљали, нити су медији који су на њега одједном скочили послије година дизања репа, хтјели да причају о томе. Тада смо дошли до атентата на Трампа који је промијенио све - наводи Малић.

Након атентата, Трамп се тријумфално појавио на републиканској конвенцији у Милвокију и објавио да за потпредсједничког кандидата бира Џеј Ди Венса, који је, како Малић каже, омражен у круговима неоконзервативне дубоке државе.

- Тада, медији који мрзе Трампа кажу да он тако добија изборе. Тада се оглашава Бајден, каже да је најбољи и најуспешнији предсједник на свијету, да би најутицајније Демократе рекли медијима да му савјетују да се повуче јер не може да побиједи - истиче он.

Бајден тада у интервјуу, који је снимљен неколико дана прије него што је објављен у сриједу, каже да ће се повући ако му то љекари савјетују.

Непосредно потом бива објављено да је оболио од Ковида и да се повлачи у своју кућу у Делавер, умјесто да се опоравља у Белој кући.

- Зашто? Зато што у Делаверу нема обавезе да се води списак посетилаца. Значи, Бог драги зна који га доктор лечи и од чега - коментарише саговорник.

Америчка политичка сцена након свега изгледа тако да је Трамп неуспешним атентатом добио огромну рекламу, док је Бајден изгубио рејтинг до те мере да рођена странка жели да га се ријеши. Проблем Демократа је тај што у петак истиче рок за шему коју су испројектовали још у мају - да Бајдена виртуелно номинују како би избјегли да то ураде на конвенцији и да у Чикагу избјегну могуће изгреде, додаје он.

- Али то је било прије него што је Бајден открио варијанту на коју могу да га се реше и чини ми се да је то сада план – да се каже, ето он би хтео али је болестан, па се добровољно повукао како би спасао нашу демократију. Видите колико је диван, дајте њему и његовој фамилији помиловање за све што су можда учинили. Мислим да ће то бити варијанта коју ће Демократе покушати да продају народу преко медија, али онда се поставља питање ко ће изаћи Трампу и Венсу на црту - сматра Малић.

Ипак, и да су се Демократе одлучиле на "фортификацију избора", морају да истакну неког кандидата. Да је Камала Харис још у игри види се и по томе што Демократе желе да одложе потпредсједничку дебату.

Ако избори у новембру буду поштени, Трамп ће из њих сигурно изаћи као побједник јер има толику енергију и толико је инспирисао гласаче да се чак и велики број неопредијељених окреће на његову страну. То ће вам сваки поштени аналитичар јавног мнења рећи, закључује Малић.