latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:18 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Орбан: Радикална ескалација сукоба у блиској будућности

Војни сукоб у Украјини ће "радикално ескалирати" у блиској будућности, навео је мађарски премијер Виктор Орбан у данас објваљеном извјештају предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу.
Виктор Орбан  (Фото:EPA-EFE/NEIL HALL) -
Виктор Орбан (Фото:EPA-EFE/NEIL HALL)

- Општа је оцјена да ће интензитет војног сукоба радикално ескалирати у блиској будућности - рекао је Орбан у извјештају послије посјете Украјини и Русији.

Према његовим ријечима, ЕУ, САД и Кина су глобални играчи са способношћу да утичу на развој догађаја у тренутној ситуацији.

- Такође, морамо да узмемо у обзир Турску као важног регионалног играча и као јединог успјешног посредника између Украјине и Русије од избијања непријатељстава 2022. године - наводи се у извјештају.

ЕУ би требало да поново отвори директне линије комуникације са Русијом уз задржавање садашњег нивоа контаката са Украјином, рекао је Орбан.

- Уз одржавање садашњих политичких контаката на високом нивоу са Украјином, потребно је поновно отварање директних линија дипломатске комуникације са Русијом и обнављање директних контаката у нашој политичкој комуникацији - навео је Орбан у извјештају.

Он је додао да је политика ЕУ према Украјини довела до глобалне изолације трансатлантске заједнице и губитка уважавања од глобалног југа.