latinica  ћирилица
09/02/2022 |  16:56 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Кошарац: Дипломатском нотом обавијестити Хрватску

Министарство иностраних послова у Савјету министара наредних дана ће дипломатским нотама обавијеститити Хрватску да жели да ескперти из БиХ заједно са хрватским раде на испитивању тла Трговске горе гдје је у плану изградња одлагалишта нуклеарног отпада, рекао је министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

Кошарац је након састанка о проблему изградње овог одлагалишта рекао новинарима да вјерује да ће то питање у том административном дијелу бити ријешено и да ће коначно експерти из БиХ моћи радити заједно са колегама из Хрватске.

Он је нагласио да је било ријечи и о обезбјеђивању средстава, али да сматра да су здравље људи и заштита животне средине приоритети, а такво је опредјељење и предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренке Голић, федералног министра животне средине и туризма Едите Ђапо и осталих који учествују.

Кошарац је рекао да га радује чињеница да је Српска већ одвојила готово милион КМ за Трговску гору, док је Ђапо најавила да ће ФБиХ радити да буду обезбијеђена финансијска средства, а има и увјерења да ће и са заједничког нивоа БиХ бити обезбијеђен дио средстава, која не смију бити упитна за Трговску гору и експерте.

- Модел који ћемо сигурно заговарати до краја мјесеца са ентитетским премијерима јесте трећина Република Српска, трећина ФБиХ и трећина заједнички ниво - рекао је Кошарац, који вјерује да ће за десетак дана то питање адекватно рјешити са ентитетским премијерима.

Према његовим ријечима, данас их је Тегелтија увјерио да ће до краја марта бити дефинисана мапа пута правног дјеловања БиХ.

Кошарац је истакао да вјерује да ће моћи коначно половином априла имати ту верзију и припремати евентуалне надлежне институције у одређеним питањима будућег правног дјеловања институција у БиХ.

- Институције ентитетског и заједничког нивоа су мобилисане да ово питање буде ријешено... Не мислимо да нарушавамо односе са Хрватском, али имамо право да штитимо интересе наших грађана. Веома је важно да се сачува здравље сваког човјека на том локалитеу и да се очува животна средина - нагласио је Кошарац.

Кошарац је рекао да разумије локалну забринутост, наглашавајући да су у експертском тиму и представници локалних структура из Републике Српске и ФБиХ.

- Наш позив је отворен и за све остале који желе да допринесу да на адекватан начин буде дат одговор и да заједнички спријечимо Хрватску у њеним намјерама - рекао је Кошарац.

НЕОПХОДАН ПРОТОК КРЕДИБИЛНИХ ИНФОРМАЦИЈА, А ТО ЈЕ ОБАВЕЗА МИП-а

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да проблем изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори захтијева кредибилан проток информација између БиХ и Хрватске, што би требало да буде приоритетни задатак Министарства иностраних послова /МИП/ у Савјету министара.

- Из Хрватске долазе различите врсте информација. Оно што је веома важно за нас јесте да добијемо информације из званичних институција, а улога МИП-а управо је у томе да постоји проток информација о томе шта ради једна, а шта друга страна, те да омогући нашим експертима да заједно са хрватским експертима раде на терену“, рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву након састанка посвећеног проблему изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори.

Он је додао да вјерује у оно што су заједничке процјене у БиХ - да Хрватска очигледно то питање по преузимању европске директиве жели да уради потпуно једнострано, онако како њој одговара.

- Нама, у Републици Српској и Федерацији БиХ, то апсолутно не одговара, и зато још једном апелујем на МИП да на адекватан начин, путем дипломатско-конзуларне мреже сваки пут заговара тај однос правовременог информисања - наглашава Кошарац.

Према његовим сазнањима, још увијек није дошло до изградње одлагалишта на Трговској гори, али су у току истражне радње надлежних институција Хрватске.

Он је изразио забринутост што МИП у Савјету министара институцијама у БиХ није омогућио да и домаћи експерти уђу у тај процес.

- Зато, још једном потпуно политички релаксирано, отворено, колегијално и хумано позивам да МИП коначно почне да спроводи закључке Предсједништва БиХ - поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потенцирао то питање у Предсједништву, које је потом донијело закључак којим обавезује надлежне институције да то питање третирају као нулти приоритет и да буду у функцији интереса БиХ, тако да се изградња одлагалишта на локацији Черкезовац не догоди, односно да се Хрватска онемогући у тој намјери.

- Не раде све институције и ја не желим да ћутим. Желим да са својим колегама, ресорним министрима из оба ентитета који су веома предани овом послу, као и са члановима Експертског тима који су, такође, веома посвећени, мобилни и мотвисани, овај заједнички посао урадимо на најбољи могући начин - нагласио је Кошарац.

Кошарац је поновио да сматра да је веома важно да постоји кредибилан проток информација у вези са проблемом изградње одлагалишта на Трговској гори.

Он је подсјетио да је БиХ потписница ЕКСПО конвенције и да жели да о свим потезима Хрватске обавијести ЕУ, али да при томе не жели да ремети добре односе са Хрватском.

- Наше је легитимно право да бринемо о здрављу сваког нашег човјека, као и о заштити природне средине, ми и од тога нећемо одустати - поручио је Кошарац.

На овом састанку кога је заказао предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, осим Кошарца, учествовали су и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и федерални министар животне средине и туризма Едита Ђапо.

Састанку су присуствовали и директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Маринко Зељко и предсједавајући Експертског и Правног тима за Трговску гору Емир Диздаревић и Жељко Богут.

Хрватска намјерава да на Трговској гори, на самој граници са БиХ, одлаже, а потом и складишти радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад.