latinica  ћирилица
11/11/2021 |  09:47 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Информисати родитеље о правима дјеце и могућностима њихове заштите

Новоформирано Удружење грађана "Родитељи за права дјеце" у Републици Српској је основано с циљем информисања родитеља о правима дјеце и могућностима њихове заштите у свим сегментима јавног дјеловања, залагања за побољшање друштвеног положаја породице, те за поштовање Уставом и законом гарантоване посебне заштите мајке и дјетета.
Удружење Родитељи за права дјеце - Сарафијан - Фото: СРНА
Удружење Родитељи за права дјеце - СарафијанФото: СРНА

Предсједник Удружења Јелена Сарафијан изјавила је Срни да ће се радити на побољшању квалитета у образовању, предшколским установама, здравственој заштити, спорту, те свим другим видовима јавних дјелатности које се баве правима дјеце.

- Наше активности ће бити усмјерене и на пружање хуманитарне помоћи дјеци и породицама којима је то потребно, као и пружање подршке породици и дјеци пред органима управе и поступцима које воде у сврху остваривања одређених права -каже Сарафијанова.

Према њеним ријечима, удружење ће покушати и да пружи подршку младим брачним паровима с циљем смањења одлива радно способног становништва у друге земље, а радиће и на развијању, његовању и јачању партнерских односа са удружењима грађана и другим субјектима и републичким институцијама које радом желе да допринесу побољшању положаја дјеце у друштву и једнаким могућностима за остваривање њихових права.

Она је напоменула да је Удружење основано 30. септембра, а статус правног лица стекло 12. октобра уписом у судски регистар.

Сарафијанова истиче да је тренутно рад Удружења усмјерен на заштиту права дјеце у области образовања.

Она је навела да је основни мотив за дјеловање у овом сегменту све већа забринутост родитеља који се свакодневно обраћају Удружењу због, како кажу, кршења основих права дјеце која су у вези са примјеном превентивних мјера заштите од вируса корона, а које се у школама врше на основу препорука Института за јавно здравство Републике Српске.

- У школама се те препоруке тумаче као обавезе и дјеца су приморана на вишечасовно ношење маски и изложена су прекомјерној употреби дезинфекционих средстава чији је садржај родитељима непознат - рекла је Сарафијанова.

Она је додала да је Удружење послало званичне упите на адресе многих институција у Републици Српској.

- Родитељи траже одговоре о ефикасности, безбједности и законском основу за примјену препорука у васпитно-образовним установама. Порука коју родитељи желе да пошаљу институцијама јесте да свака одлука која утиче на здравље дјетета, директно или индиректно, мора имати научну подлогу, доказе о безбједности и ефикасности, потпуно одсуство штетних утицаја на раст и развој дјеце и родитељску сагласност за њену примјену - истакла је Сарафијанова.

Она је навела да Удружење чине родитељи који су се окупили широм Републике Српске са намјером да се положај дјеце у друштву побољша, а тренутно је највише чланова у Бањалуци, Бијељини, Источном Сарајеву, Дервенти и Приједору.

Према њеним ријечима, у наредном периоду ће бити организовано неколико догађаја у Бањалуци, Бијељини и Источном Сарајеву, како би ширу јавност упознали о раду Удружења.

- У Бијељини ће у четвртак, 18. новембра, бити организована јавна дискусија о теми `Право дјетета на ментално здравље` с почетком у 14.00 часова у просторијама Педагошког факултета. У дискусији ће учествовати универзитетски професори дјечије и социјалне психологије, професори породичног права, замјеник омбдусмана за права дјеце Републике Српске Јованка Вуковић, те представници Града Бијељина и омладинске организације "Визија младих" - најавила је Сарафијанова.

Сарафијанова каже да ће бити потписани споразуми о сарадњи између удружење грађана "Породични круг" и "Родитељи за права дјеце" и омладинске организације "Визија младих", како би се истакао значај породице и важност заједништва у доношењу одлука које се тичу добробити дјеце.

Она је истакла да се Удружење финансира искључиво донацијама чланова, а нико од чланова не прима накнаду за рад.