latinica  ћирилица
03/04/2021 |  18:51 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Нијемац који се заљубио у Српску и Српкињу (ВИДЕО)

Католички вјерници сутра славе највећи хришћански празник, Ускрс. Славиће се и у дому Теа и Биљане Штајнман у Ножичком, поред Српца, гдје су преселили из Минхена.
Нијемац у Српцу - Фото: РТРС
Нијемац у СрпцуФото: РТРС

Тео Штајнман се у Ножичком обрео захваљујући супрузи Биљани, али друштвен по природи, врло брзо се уклопио у овдашњи менталитет и стекао бројне пријатеље у овом крају.

- Путовао је 26 сати први пут када је долазио у Српску. Био је рат, ишло се коридором, и одмах му се све овдје допало - наглашава Биљана Штајман.

Иако је њихова љубавна прича почела у ресторану у Минхену, у којем је Биљана радила као кухарица, Теа су овој вриједној жени привукле и бројне друге квалитете.

- Нијемице све гледају са висока, праве се важне, пуне су себе - прича Тео Штајнман.

А, Биља прича како су се упознали.

- Волио је јести пљескавице. чини ми се да се прво заљубио у нашу пљескавицу, па онда у мене - са осмјехом каже Биљана.

Ножичко Теа подсјећа на њемачка села прије пола вијека и баш то га је привукло њему. Нарочито дружења комшија и заједнички рад.

Слободно кретање на селу, у доба короне, посебно му годи, иако је прележао њен тежи облик. Посебно је захвалан особљу у Болници Градишка на изузетној бризи и помоћи.

- Једна од кокторица је знала њемачки језик. Веома су били љубазни, и ја сам им захвалан на томе - наглашава Тео.

Њих двоје подједнако поштују све празнике, православне и католичке, славе двије српске славе и уживају у свом малом рају у Ножичком, окружени пријатељима и рођацима. Њемачку посјећују само туристички, иако су задржали стан у Минхену. Кажу, домовину не чине куће, него људи, увијек спремни за дружење, али и да помогну када затреба.