latinica  ћирилица
17/03/2021 |  15:47 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Вријеме не погодује пољопривредним радовима

Агрометеоролошке прилике не погодују, нити ће до краја седмице погодовати пољопривредним радовима на отвореном, јер ће бити нестабилне, због чега се могу створити услови за појаву биљних болести, наводи се у агрометеоролошком билтену Хидрометеоролошког завода Републике Српске.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

 У протеклом периоду агрометеоролошки услови су погодовали прихрани озимих усјева, резидби у воћњацима и виноградима, као и припреми земљишта за рану прољећну сјетву.

Залиха влаге у дубљим дијеловима обрадивог земљишта веома је добра захваљујући досадашњим падавинама, што ће бити веома значајно пред наступајући период вегетације.

Агрометеоролози напомињу да је током седмице пораст температуре ваздуха условио активности инсеката.

У засадима крушке примијећен је презимљујући имаго крушкине буве. Код пшенице и јечма регистровани су симптоми мрежасте пјегавости листа јечма, пепелнице жита и сиве пјегавости листа пшенице.

Код воћарских култура у периоду цвјетања кајсије може доћи до инфекције цвијета гљивом која проузрокује сушење цвјетова, грана и гранчица коштичавог воћа, тако да прве падавине могу створити услове за појаву инфекција овим патогеном.

Прве падавине могу погодовати и инфекцијама проузроковачем чађаве пјегавости листа и краставости плодова јабуке, наводи се у билтену агрометеоролога Републичког хидрометеоролошког завода.