latinica  ћирилица
05/02/2021 |  19:07 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Покренула се клизишта на путу Фоча - Шћепан Поље (ВИДЕО)

На магистралном путу од Фоче према Шћепан Пољу, који је дионица пута Сарајево - Подгорица, усљед обилних падавина и топљења снијега покренула су се клизишта која пријете да прекину саобраћај.
Фоча - Шћепан поље - Фото: РТРС
Фоча - Шћепан пољеФото: РТРС

Земља клизи и изнад и испод пута, пријетећи да коловоз потпуно однесе у набујалу Дрину.

Пут од Фоче преко Брода на Дрини до границе са Црном Гором на Шћепан Пољу, у дужини од око 15 километара, деценијама је у лошем стању.

На појединим дијеловима више личи на сеоски или некатегорисани пут, него на магистралу која повезује двије државе.

Возачи кажу да су у великом страху – вожња кривудавом стазом, испод које је провалија и ријека Дрина, само је за оне који морају.

Из предузећа "Путеви Реоублике Српске" кажу да ће се санација оштећења обавити током фебруара. За трајно рјешење оштећења, у току је израда пројектне документације.

Појашњавају да је на снази зимско одржавање, након којег ће, почети са асфалтирањем. Додају да ће са интервентним крпљењем хладном асфалтном масом убрзо кренути, док ће са топлом асфалтном масом кренути по престанку зимске сезоне.

Мјештани и власници викендица уз ову путну комуникацију приредили су и "малу музејску поставку" отпалих ауто-дијелова. Огорчени на дугогодишња обећања да ће се почети с изградњом магистрале.
- Кад год удари киша, када се створе локве створе се тзв. ударне рупе. Често људи остају бет раткампни, ево за двије године скупили смо 80. Било би сигурно више да корона није прекинула сезону - каже Ранко Савић.

Подсјетимо, на овој магистрали коју називају и "пут страве и ужаса" прије тридесет шест година догодила се саобраћајна несрећа у којој је смртно страдало 12 лица када се аутобус сурвао у провалију.

Слично је било и прије шест година када су на локалитету Дучела погинуле три дјевојке, а повријеђено 13 лица.