latinica  ћирилица
03/12/2020 |  16:01 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Вулин у Бањалуци: Капацитети Србије на располагању Српској (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин боравио је у званичној посјети Бањалуци.
Милорад Додик и Александар Вулин - Фото: РТРС
Милорад Додик и Александар ВулинФото: РТРС

Александар Вулин за прву адресу свог првог службеног пута, од преузимања нове дужности, изабрао је Бањалуку. Састао се прво са министром унутрашњих послова Драганом Лукачем, а потом и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Одлична сарадња, нагласили су министри, биће настављена и ускоро додатно ојачана новим меморандумом о заједничкој сарадњи и обуци пилота и техничара Српске и Србије, који ће добити лиценце да могу у потпуности и квалитетно да раде свој посао.

Ово је посебно значајно, јер је већ стигао први хеликоптер за МУП Републике Српске, који је наручен из Русије, а још два се очекују у наредном периоду. Биће настављена и размјена података на дневном нивоу и уска сарадња у борби против нелегалних миграција, тероризма и свих облика организованог криминала.- Сви безбједносни капацитети Србије на располагању су Републици Српској. Република Српска је наш приоритет, а безбједност и сигурност грађана Српске нам је важна колико и безбједност грађана Србије - истакао је Вулин.

Наредне године, како је договорено, требало би да буде одржана заједничка вјежба специјалних јединица Српске и Србије.

У одговорима на новинарска питања гост, а потом и домаћин, одбацили су као недоказане тврдње о томе да Србија мигранте са своје територије усмјерава ка граници БиХ.

О детаљима сарадње два министарства упознат је и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Сматрамо да смо успоставили један озбиљан оквир сарадње који подразумијева у овом сегменту све активности и мјере које иду за тим да се обезбиједи стабилна и сигурна безбједносна средина и са једне и са друге стране, и у Републици Српској и у Србији - рекао је Додик.

Вулин је нагласио да је Република Српска увијек била спољнополитички приоритет Србије.

- Док Републику Србију предводи Александар Вучић, сви Срби ће увијек бити сачувани. Зато имамо обавезу да заједно сарађујемо и да свакодневни живот грађана и Србије и Српске учинимо безбједнијим - рекао је Вулин.

Колико је сарадња Републике Српске и Србије тијесна закључио је Додик доказ је и 20 милиона евра које је Српској дозначила Влада Србије прије неколико дана за потребе сузбијања пандемије.

Оцијенио је као добру спољно-политичку оријентацију Србије да помаже цијелом региону. Каже, тако треба посматрати најављену војну вјежбу Оружаних снага БиХ са Војском Србије коју је одобрило Предсједништво БиХ а нема везе са НАТО.

Иницијативу за одржавање вјежбе покренула је Србија и то са циљем учвршћивања регионалне стабилности и сарадње, истакао је Вулин, који је претходно вршио функцију министра одбране Србије.