latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:59 | Аутор: СРНА

Србија не пропушта мигранте према БиХ

Министри унутрашњих послова Републике Српске и Србије Драган Лукач и Александар Вулин истакли су данас да Србија намјерно не пропушта мигранте према БиХ.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Лукач је рекао да не може потврдити наводе да Србија намјерно пропушта мигранте према БиХ.

- Сада је чињеница да се одређени број миграната враћа у Србију, јер очекују да ће имати боље услове за смјештај него у БиХ. Имамо двосмјеран прелазак границе, јер мигранти дјелују у складу са сопственим интересима и бољим условима - рекао је Лукач новинарима након састанка са Вулином.

Он је подсјетио да је око 100 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске /МУП/, са Граничном полицијом БиХ, ангажовано на заштити источне границе Српске и БиХ, односно границе са Србијом.

- Мигранти не користе легалне граничне прелазе БиХ и Србије, него нелегалне у тренуцима када је водостај Дрине низак. Не можемо причати о томе да неко из Србије организовано пропушта мигранте у БиХ - каже Лукач.

Он је подсјетио да Полиција Српске под контролу ставља мигранте и предаје их надлежним органима.

Вулин каже да је Србија једна од најуспјешнијих земаља у Европи у хапшењу кријмучара људи.

- Ми се против овога, и сваког облика криминала упорно боримо. Србија је поносна на систем за прихват миграната и сви који су у оквиру овога су под контролом - рекао је Вулин и подсјетио да се у великим полицијским акцијама приводе мигранти коју су ван кампова.

Он каже да Србија не пропшута мигранте у БиХ, нити на било који начин угражава било чију безбједност и подсјетио да је МУП Србије недавно, у сарадњи са МУП-ом Кантона Сарајево, ухапсио Мароканца који се сумњичи да је поничино убиство у сарајевском насељу Илиџа.