latinica  ћирилица
03/12/2020 |  13:50 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Додик: Спољно-политичка оријентација Србије помаже цијелом региону (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је све оно што Србија, на челу са предсједником Александром Вучићем, чини у погледу регионалне стабилности, нешто што помаже цијелом региону.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ми поздрављамо такву спољно-политичку оријентацију Србије. Веома смо задовољни нашим међусобим односима и нашим степеном сарадње - рекао је Додик новинарима након састанка са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином.

Додик је подсјетио да је прије неколико дана Влада Србије дозначила властима Српске 20 милиона евра помоћи за рјешавање питања везаних за пендемију вируса корона, те изразио захвалност и Влади Србије и предсједнику Вучићу.

Додик је изразио задовољство што је посјета Републици Српској прва инострана посјета Вулина у својству министра унутрашњих послова, што је, како је навео, дио раније договаране политике о међусобним посјетама.

- Сматрамо да смо успоставили један озбиљан оквир сарадње који у овом сегменту подразумијева све активности и мјере које иду за тим да се обезбиједи стабилна и сигурна безбједносна средина и у Србији и у Српској - нагласио је Додик.

Према Додиковим ријечима, сарадња се на оперативном дневном нивоу односи на операције које имају полиције, што даје резултате.

- Оно што заједно морамо учинити јесте да нашим људима понудимо осјећај стабилности, безбједности и неугрожавања од било каквих незаконитих и других поступака било кога - рекао је Додик и додао да се сарадња осим полиција Српске и Србије, остварује и са безбједносним агенцијама у БиХ.

Додик је подсјетио да је захваљујући координацијама оствареним када је Вулин био министар одбране, Предсједништво БиХ недавно донијело одлуку о одржавању заједничке војне вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи.

- У поступку је усаглашавање детаља и вјерујем да ћемо и нас двојица бити на тој вјежби као доказ могућности сарадње и доприноса стабилизацији укупних односа и прилика на пољу безбједности - навео је Додик.

Додик је појаснио да се војна вјежба на Мањачи односи на Војску Србије и Оружане снаге БиХ, те да се обавља у облицима који су потребни за регионалну сарадњу.

- Нико не би требало да се боји такве вјежбе нити у њој има било какве поруке осим да се покаже способност да се против опасности од тероризма и свих других може заједнички дјеловати - рекао је Додик и додао да вјежба нема везе са НАТО-ом.

Додик је захвалио Вулину на пажњи према Српској, додајући да је остварена сарадња висока, пуна повјерења и усмјерена ка рјешавању отворених питања за људе и у Српској и у Србији.