latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:19 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

У примјени одлуке о преласку границе са Хрватском доста нејасноћа (ВИДЕО)

Иако је Хрватска званично саопштила да је грађанима БиХ који су у транзиту, дозовољен улазак у ову земљу, стање на граничним прелазима је другачије. Малобројни путници који су покушали да пређу границу, тврде да су враћани, уз образложење, да не испуњавају услове.
Гранични прелаз - Фото: илустрација
Гранични прелазФото: илустрација

Огорчени путници којима није омогућен улазак у Хрватску, иако нису хтјели пред камеру, рекли су нам да у примјени одлуке о преласку хрватске државне границе има доста нејасноћа. Кажу, крајњи цех плаћају они и њихове породице. Отишли смо да провјеримо и на граници, али тамо смо затекли неуобичајену слику. На једном од најфреквентнијих граничних прелаза између БиХ и Хрватске, у Градишци тек ријетки путници, а саобраћаја скоро и да нема.

- Као што видите, прелаз је тренутно празан. Било је пар прелазака. Они који не испуњавју услове су враћени. Од 12 сати смо добили обавијест од хрватске полиције да је дозвољен транзит наших држављана према Србији и обрнуто србијанских држављана. Остало, ко иде за Хрватску, мора 14 дана у карантин. И то је то - потврдио је Драженко Крупљанин, шеф смјене на ГП Градишка. 

Ни на ГП Рача није било гужве. Путници које смо затекли не одобравају мјере које је увела Хрватска.

Поједини су коментарисали да их то не изненађује, јер се од Хрватске не може ни очекивати ништа другачије. 

Истичу и да је ово катастрофа, јер су уплатили љетовање на мору, резервације. А сада треба да иду у карантин.

Један од анкетираних сматра да су контрамјере прави одговор на ову ситуацију:"Значи како они нама, тако и ми њима. И ето рјешења. Одмах ћемо се договорити око свега".

И док је на терену једна прича, МУП Хрватске за медије има другу у којој кажу да је транзит кроз њихову земљу дозвољен свима ако имају документа на основу којих ће им бити дозвољен улазак у одређену државу, односно доказ да ће им друге државе кроз које путују такође дозволити транзит.

Подсјећамо, да је одлуком Савјета министара БиХ од 28. маја, држављанима Хрватске, Србије и Црне Горе омогућен улазак у БиХ, те да им се том приликом не одређује мјера самоизолације. За држављане БиХ очегледно да је другачије ако крену у неку од сусједних земаља.