latinica  ћирилица
25/06/2020 |  14:09 | Аутор: СРНА

Пао Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ прихватио је негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу.
Сарајево-Дом народа-сједница - Фото: СРНА
Сарајево-Дом народа-сједницаФото: СРНА

Током расправе о мишљењу Комисије делегат у Дому народа Душанка Мајкић /СНСД/ рекла је да нико није консултован приликом израде овог законског приједлога.

- Знамо ко је консултован иза позорнице, али није консултован онај ко је надлежан. Комисија је данас установила да Приједлог није у складу са Уставом, да нема правни основ, значи нема ниједног услова да би овакав приједлог био усвојен - рекла је Мајкићева.

Она је подсјетила да је СНСД јасно поручио да сви закони који донесе такозвана "Адилова група" у Представничком дому никада неће добити подршку.

- То добро знају они који спроводе те активности. Немојте на силу за нешто гласати у Представничком дому, неће проћи у Дому народа - поручила је Мајкићева.

Она је појаснила да реформа правосуђа подразумијева много више од смјене појединих чланова ВСТС-а, те да се тиме треба озбиљно позабавити, а не да буде онако како некима одговара.

- То није реформа правосуђа, јер да јесте, сада би комисија која је формирана интензивно радила на томе и ми бисмо имали исход - истакла је Мајкићева.

Она је упитала да ли игдје постоји случај као што је у БиХ да о реформи правосуђа одлучује лице против којег се води кривични поступак?

Мајкићева је на оптужбе којима је делегат Младен Босић /СДС/ за стање у правосудном систему оптужио СНСД и Владу Републике Српске, јер, како је рекао, није хтјела да именује кандидата у радну групу која би се бавила доношењем новог закона о ВСТС-у - упитала зашто то није урађено у ранијем сазиву.

- Зашто тада нисте извршили реформу правосуђа? Сада нападате без иједног аргумента. Ми ћемо ускоро имати аргументе ко опструише доношење новог закона о ВСТС. Сад смо у позицији да само треба склонити оне који не долазе из бошњачког народа. Што не пресијекосте кад сте могли и у вријеме када је требало? - рекла је Мајкићева.

Она је рекла да је СНСД показао практичним примјером да се нови закон о ВСТС-у донесе, те да нема ниједног разлога да СНСД буде прозиван да врши опструкције.

Босић је рекао да они којима одговара садашњи састав и рад правосудних институција и система, логично, неће подржати реформе.

- Ако не функционише један од три стуба власти у земљи, нема напретка. Једини начин да се то промијени јесте да се људи који су на врху овог система промијене - рекао је Босић.

Он је навео да је прије двије године на ванредној сједници оба дома усвојен закључак којим је од Министарства правде у Савјету министара тражено да донесе закон о ВСТС-у, али да до данас није урађено ништа.

Делегат Клуба хрватског народа Бариша Чолак, који је и предсједавајући Уставноправне комисије која је данас дала негативно мишљење на Приједлог закона, објаснио је да би Комисија давањем позитивног мишљења потпуно измијенила састав правосуђа, што је, како је рекао, недопустиво.

- То не смијемо направити. Слажем се да треба направити реформе, али не на овај начин. Надам се да ћемо убрзо имати прихватљив приједлог новог закона о ВСТС-у - рекао је Чолак.

Делегат Клуба српског народа Средоје Новић /СНСД/ рекао је да Босићеве констатације да СНСД опструише реформе и негативно утиче на правосудни систем нису ни коректне, ни демократске, нити цивилизоване.

Он је поручио да се треба сконцентрисати на доношење новог закона о ВСТС-у, јер овим предложеним смјенама проблем у правосуђу не би био ријешен.

- Не могу прихватити да овај закон прође, а да нема ниједног сувислог образложења. Неусвајање извјештаја о раду ВСТС-А за 2017. годину - то није ваљан разлог, јер није усвојен ни извјештај за 2015, ни 2016 - подсјетио је Новић и додао да парламент о раду ВСТС-у не усваја, него прима к знању.

Он је упитао зашто не буду смијењени и сви директори агенција чији извјештаји нису усвојени, а који лоше раде.

- Сви држите своје. Хајде стисните, па смијените директора неке агенције - рекао је Новић.

Делегат Клуба бошњачког народа Денис Бећировић рекао је да правосудни систем у БиХ није ни независан нити професионалан, али да би требало гледати шта ЕУ очекује, јер је уложила милионе у реформе правосудног система.

- Европска комисија је упозорила да би могла и зауставити финансирање реформе правосудног система - навео је Бећировић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић рекао је да мржња према СНСД-у и Милораду Додику неће донијети ништа добро, те је позвао да се то избјегава јер никоме неће бити добро.

- Ситуација у правосуђу је огледало неуређеног система. Нема револуционарних рјешења, мора постојати еволутивни пут. Системска рјешења значе да институције које су задужене направе одговарајућа рјешења. Шта ми радимо, ми их оспоравамо - поручио је Шпирић.

Он је рекао да постоји изјашњење Владе Републике Српске у којем јасно пише реформа - да, а парцијалне измјене - не.

- Истичемо да нисмо сагласни са парцијалним рјешењима. То је став Владе Републике Српске - нагласио је Шпирић.