latinica  ћирилица
19/10/2024 |  18:17 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

За помоћ Дрвару из Кабинета предсједника Српске издвојено 80.000 марака (ВИДЕО)

Кабинет предсједника Републике Српске издвојио је 80.000 марака за помоћ Дрвару. Дјечијем вртићу "Мајка храброст" уплаћено је 60.000 марака, а комуналном предузећу које, због раније нагомиланог дуга, има проблема са исплатом плата, 20.000 марака помоћи.
Дрвар: Вртић "Мајка храброст" - Фото: СРНА
Дрвар: Вртић "Мајка храброст"Фото: СРНА

Дјечији вртић у Дрвару, који похађа 75 малишана, запошљава 10 радника. Помоћ предсједника Српске искориштена је за исплату три неисплаћене плате.

- Ми смо, генерално, навикли да све гледамо са позитивне стране, зато што су дјеца кључ тога свега позитивног, па се надамо да ће неко да има и разумијевања и да схвати колико су дјеца битна - каже васпитачица у Дјечијем вртићу "Мајка храброст" Душка Родић.

Вртић се финансира средствима општине и наплатом боравка дјеце. Цјелодневни боравак кошта 150 марака. Од Ливањског кантона и Федерације не добијају ништа. Вртић сада нема дугова.

- Што се тиче хране, дидактичких материјала и осталих трошкова комуналија, то рјешавамо у ходу, мјесец за мјесецом, јер то финансирамо од уплата родитеља дјеца - истиче в.д. директора Јована Родић Црљен.

Комунално предузеће има проблем са пореским дугом од 900.000 марака насталим прије десет године. До сада је отплаћено око 600.000 КМ. Радницима касне три плате. Средства Кабинета предсједника искориштена су за исплату помоћи радницима од по хиљаду марака.

- У току прошле године дошло је до поремећаја у пословању изазваног једном тужбом, гдје је дошло до заостатка исплате плата. Тај заостатак, надамо се, да ћемо у току ове године надокнадити - каже в.д. директора ЈП "Комуналац" Драгана Граховац.

"Комуналац“ од општине Дрвар годишње добија око 100.000 марака из средстава јавне комуналне потрошње, а вртић 210.000 марака. Ове године општина не остварује довољно текућих прихода да то сервисира редовно, каже начелница општине Душица Рунић.

- Помоћ је добродошла управо из ових разлога, што због економске ситуације и социјалних прилика јер на подручју општине немамо могућност да повећавамо цијене, а немамо довољно пореских прихода у буџету којима све то можемо сервисирати - додаје Рунићева.

Овогодишњи буџет Дрвара је у суфициту, али дуговања су акумулирана због лошег пуњења буџета прошле године.