latinica  ћирилица
25/06/2020 |  11:41 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Прихваћен Приједлог о измјенама Закона о платама и накнадама

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ прихватила је данас Приједлога закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, у другој комисијској фази.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Предлагачи овог рјешења - посланици Наше странке Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић траже да се из Закона о платама и накнадама брише одредба којом је, између осатлог, утврђена и накнада за вријеме продуженог радно-правног статуса изабраних лица и именованих званичника.

Као разлог за измјене и допуне Закона о платама и накнадама запосленим у институцијама БиХ предлагачи наводе вишеструко већа примања посланика и делегата у парламенту БиХ у односу на примања грађана.

За спровођење овог закона, наводе предалгачи, нису потребна додатна финансијска средства, те да ће бити направљене знатне уштеде.

Они наводе да је износ средстава на име паушала посланицима и делегатима 40.671,78 КМ нето, што за мандатни период од четири године износи 1.952.245,44 КМ.

Комисија је данас без расправе прихватила ревизорске извјештаје о финансијском пословању институција БиХ за 2017. годину.

Предсједавајући Комисије Предраг Кожул /ХДЗ/ упознао је чланове Комисије да имају могућност да ревизорски извјештај приме к знању или да се изјасне о прихватању, односно одбијању.

Извјештај о финансијском пословању институција БиХ за 2017. годину је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Чланови Комисије за финансије и буџет усвојили су Збирно мишљење Комисије о извјештајима финансијске ревизије институција БиХ за 2018. године.

Међу извјештајима су ревизорски извјештаји с позитивним мишљењем и позитивним мишљењем са скретањем пажње.

Чланови су Извјештаје усвојили уз допуну закључака на начин да се уваже ревизорске препоруке, дате за три институције, а које се тичу људских ресурса и запошљавања.

Сачинилац Збирног извјештаја је Комисија за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ.