latinica  ћирилица
06/04/2020 |  17:31 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ: Донијети хитно закон о ублажавању негативних економских посљедица

Влада Федерације БиХ данас је предложила да закон о ублажавању негативних економских посљедица, узрокованих епидемијом вируса вируса, буде донесен у Парламенту ФБиХ по хитном поступку.

На данашњој хитној, телефонској сједници је истакнуто да закон може бити донесен и по хитном поступку само ако уређује односе и питања за чије уређивање постоји неодложна потреба и ако би његово доношење у редовном поступку могло изазвати штетне посљедице за ФБиХ.

- Овај закон је предложен с циљем ублажавања негативних економских посљедица по привреду ФБиХ, имајући у виду огромне негативне економске посљедице које ће у наредном периоду настати као посљедица стања несреће, с обзиром на то да је велики број привредних субјеката обуставио рад, што доводи до значајног поремећаја нормалних токова пословања - саопштено је из Владе ФБиХ.

Закон прописује субвенционисање доприноса за обавезна осигурања, обуставу обрачуна и плаћања затезне камате на јавне приходе, укидање обавеза плаћања аконтације пореза на добит, укидање обвеза плаћања аконтације пореза на доходак од самосталне дјелатности, обустављање свих управних, парничних, ванпарничних и извршних поступака за вријеме стања несреће.

Законско рјешење се односи и на обустављање обрачуна затезних камата на закашњела плаћања у дужничко-повјерилачким односима, обустављање принудне наплате, одржавање стабилности појединих исплата, одгађање примјене прописа, те успостављање Гаранцијског фонда.

- Одредбе овог закона односе се на све пословне субјекте који испуњавају услове прописане овим законом. Уколико су други закони у супротности с овим законом, примјењиваће се овај закон - истиче се у саопштењу.

Федерална Влада данас је Заводу за јавно здравство Кантона Сарајево дала на кориштење објекат бившег Армијско медицинског центра у кругу Опште болнице "Примаријус др Абдулах Накаш", површине 1.560 метара квадратних.

- Служба за заједничке послове органа и тијела ФБиХ задужена је да са Заводом за јавно здравство Кантона Сарајево сачини уговор којим ће бити уређено питање накнаде за комуналне услуге и одржавање инфраструктуре - утрошак електричне енергије, гријања, воде, телефона, одвоза отпада и других обавеза насталих кориштењем некретнина - напомиње се у саопштењу.