latinica  ћирилица
06/04/2020 |  14:28 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

"Завичај": Влада ФБиХ да преиспита одлуку о расподјели помоћи општинама

Савез српских удружења "Завичај" Бањалука оштро је осудио одлуку Владе Федерације БиХ о расподјели средстава намијењених као помоћ општинама у Федерацији у борби против вируса корона, наводећи да Гламочу није додијељена ниједна КМ, да су Дрвар и Босанско Грахово добили по 40.000 КМ, док је општини Купрес додијељено 700.000 КМ.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

Савез у саопштењу најоштрије осуђује овакав неравноправан третман општина у Федерацији БиХ, те упозорава да ово није први пут да се органи ФБиХ овако опходе на штету општина са већинским српским становништвом.

Оваква расподјела средства, нажалост, одсликава однос Владе Федерације БиХ према западно-крајишким општинама - Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову, додаје се у саопштењу.

Савез тражи да Влада ФБиХ преиспита своју одлуку о висини помоћи општинама у Федерацији БиХ, те да свака општина има равноправан третман.

- Грађани Федерације БиХ без обзира на етничку припадност равноправни су у остваривању својих права и обавеза, па и кад је у питању подјела буџетских средства у виду помоћи у борби против вируса корона, који нажалост пријети како Сарајеву, Купресу, Мостару, тако и Гламочу, Дрвару и свим осталим општинама у Федерацији БиХ - наводи се у саопштењу.

Савез српских удружења "Завичај" Бањалука је кровно удружење свих српских удружења која дјелују на подручју Федерације БиХ, Републике Српске и Србије.