latinica  ћирилица
06/04/2020 |  10:18 | Аутор: СРНА

Одлука о аранжману са Свјетском банком ове седмице

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изразио је наду да ће одлука о аранжману са Свјетском банком вриједном 35,6 милиона евра бити донесена ове седмице, те упућена у даљу процедуру.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

Беванда је истакао да од аранжмана са Свјетском банком ниједна конвертибилна марка не иде у буџет БиХ, те додао да је исти случај и са аранжманом са Међународним монетарним фондом, о ком се сада тек преговара.

Према његовим ријечима, о подјели средстава треба да се договоре Република Српска и Федерација БиХ, преноси Вечерњи лист, издање за БиХ.

- Будући да сам члан Фискалног савјета, гдје се доноси коначна одлука о аранжману са ММФ-ом, морам рећи да тамо нема сагласности између ентитета. Тамо сам такође поручио да се никада нећу сагласити са тим аранжманом са ММФ-ом, ако у писму намјере не буду укључени кантони - истакао је Беванда.

Такав став он је образложио чињеницом да је борба против вируса корона питање здравства, које је у ФБиХ подијељено на Федерацију и кантоне.

Беванда је нагласио да је уз све ове иницијативе, као министар финансија започео разговоре о увођењу мораторијума на кредите које је узела БиХ, односно њени ентитети, кантони и општине.

- Тиме ћу настојати покушати добити мораторијум од годину дана на отплате. По мом мишљењу, то је најјефтинији пут - рекао је Беванда.

Говорећи о помоћи привредницима да изађу из кризе изазване вирусом корона, министар финансија је рекао да им треба помоћи, али да и они морају показати неопходну емпатију према радницима.

- Чини ми се да су најугроженије дјелатности које су нискокумулативне, а имају пуно правних субјеката. Ако је наређење да се затвори фризерски салон, а тамо ради двоје људи, они немају никаквих других прихода и не могу платити обавезе - појаснио је Беванда.

Према његовим ријечима, затворени су хотели, кафићи, цијели сектор услужних дјелатности о којима треба размишљати прије него о великим системима.

Када је ријеч о буџету БиХ, Беванда сматра да земља треба да га добије, те изражава наду да се чланови Предсједништва "неће упустити у пустоловине и да се новац усмјерава у разне фантомске фондове".

Говорећи о приједлогу да се смање резерве Централне банке БиХ и усмјере ентитетима, Беванда је рекао да није за успостављање такозваних фондова "за које се не зна ни ко управља или како се троши".