latinica  ћирилица
27/07/2019 |  10:15 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

Више од 140 година затвора за 37 терориста

Суд БиХ је у протеклих осам година за кривична дјела тероризма правоснажно осудио 37 грађана БиХ на укупно више од 140 година затвора. Ријеч је о лицима правоснажно осуђеним од новембра 2011. до априла 2019. године.

На основу званичног списка Суда БиХ, на највећу казну затвора, због напада на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године у којем је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, а тешко провријеђена његова колегиница Едина Хиндић, на 35 година робије осуђен је Харис Чаушевић Окс, пише Дневни аваз.

У овом процесу Насер Палисламовић је ослобођен оптужбе.

Суд БиХ правоснажно је на 15 година затвора осудио Мевлида Јашаревића, који је пуцао на амбасаду САД у Сарајеву.

На седам година осуђен је Хусеин Билал Боснић, неформални вођа вехабија у БиХ.

На списку осуђеника са казном већом од 10 година је и Аднан Харачић, којем је, такође, суђено због напада на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године, а који је након признања кривице осуђен на 14 година затвора.

Зијад Дервишевић, Амел Сефер и Саша Бонић осуђени су 2013. године због планирања атентата на ХДЗ-овог посланика у скупштини Зеничнко-добојског кантона Иву Тадића. Дервишевић је осуђен на шест, Сефер на пет и по, а Бонић на пет година.

Ријад Рустемпашић осуђен је 2011. године на четири и по године затвора због планирања терористичког напада у Сарајеву.

На списку оптужених је и 10 грађана БиХ који су потписали споразум о признању кривице за учешће у борбама у Сирији, а били су припадници Исламске државе.

Суд БиХ је због учешћа у борбама у Сирији на више од 40 година затвора осудио 23 држављана БиХ.

Енес Мешић, Осман Абдулазиз Кекић, Сафер Бркић, Муниб Ахметспахић осуђени су на по три године. Хусеин Ердић добио је три и по године, а Мехмед Тутић осуђен је на четири године затвора.

У априлу ове године Муниб Ахметспахић осуђен је на три године.

Емин Хоџић, Фатих Хасановић, Сенад Коштић, Фикрет Хаџић, Мирел Карајић, Алмир Џинић, Нермин Шабић и Неџад Мујић потписали су прије двије године споразуме о признању кривице са Тужилаштвом БиХ и осуђени су на по годину затвора.

На списку свих осуђених су Ријад Рустемпашић, Абдулах Ханџић, Едис Велић, Аднан Харачић, Зијад Дервишевић, Амел Сефер, Саша Бонић, Мевлид Јашаревић, Харис Чаушевић, Хусеин Ердић, Мидхат Трако, Невад Хушидић, Мерим Кесеровић, Хусеин Боснић, Емин Хоџић, Фатих Хасановић, Сенад Коштић, Фикрет Хаџић, Мирел Карајић , Алмир Џинић, Неџад Мујић, Сафет Бркић, Нермин Шабић, Мехмед Тутмић, Енес Мешић, Јасмин Јашаревић, Мирза Капић, Салко Имамовић, Адем Карамуја, Ибро Делић, Самир Хаџалић, Осман Абдулазиз Кекић, Амир Хаскић и Муниб Ахметспахић.