latinica  ћирилица
14/02/2018 |  10:23 | Аутор: РТРС

Мишић: Муџахедини у БиХ под заштитом Сарајева

Правосудне институције у БиХ, осим Абдуладхима Мактоуфа, нису процесуирале ниједног припадника злогласног одреда "Ел муџахедин", иако је због злочина које су они чинили Хашки трибунал 2008. године осудио команданта такозване Армије БиХ Расима Делића и без обзира што се добар дио официра и војника те јединице још налази у БиХ, пише "Глас Српске".

Лист подсјећа да је Мактоуфа Суд Бих 2014. године осудио на пет година затвора због злочина почињених над хрватским цивилима у Травнику. Према писању листа, једини процеси, осим Мактоуфовог, који су вођени против припадника те јединице, били су против Мирсада Хоџића званог Абу Џафер и Хасана Алића и за ратни злочин почињен над хрватским цивилима у Травнику.

"Заједно су оптужени, али је предмет раздвојен, те је епилог био обустављање истраге против Хоџића и судског процеса против Алића", наводи "Глас Српске".

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић каже да је несхватљиво да никада нико од припадбика одреда "Ел муџахедин" није одговарао за ратне злочине, иако је за њих у Хашком трибуналу осуђен командант такозване Армије БиХ.

"То се није десило ни када је отворен процес против Сакиба Махмуљина, под чијом командом је била јединица `Ел муџахедин`. Досадашње непроцесуирање муџахедина код њих је створило слику да су злочини које су починили дозвољени, а да су они амнестирани", оцијенио је Којић.

Бивши члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић каже да су процесуирање припадника одреда "Ел муџахедин" спријечили високопозиционирани војни и политички функционери бошњачке власти, који су муџахединима омогућавали незаконито добијање докумената и држављанства БиХ.

Адвокат Милан Романић каже да је неуобичајено да је приликом обустављања истраге против Хоџића ту одлуку донијело тужилаштво које је нижерангирано у односу на Тужилаштво БиХ.

Извор: СРНА