latinica  ћирилица
08/05/2017 |  22:04 ⇒ 22:56 | Аутор: РТРС

Милићи- "Дани Милутина Миланковића"

У Средњошколском центру у Милићима вечерас је отворена манифестација "Дани Милутина Миланковића", која ће трајати до 12. маја.
Милићи- "Дани Милутина Миланковића" - Фото: СРНА
Милићи- "Дани Милутина Миланковића"Фото: СРНА

Манифестација је отворена изложбом фотографија и докумената под називом "Живот и дјело Милутина Миланковића", те пригодном свечаношћу.

Директор СШЦ-а Весна Богичевић рекла је приликом отварања да се "Дани Милутина Миланковића" организују већ трећу годину заредом.

- Нама је част што ова средњошколска установа носи назив по овом великом српском научнику, који је својим научним доприносом спојио земљу и небо, а стваралачким духом, градећи мостове, земљу са сунцем - навела је Богичевићева.

Предсједник београдског Удружења "Милутин Миланковић" Славко Максимовић изразио је задовољство што једна школа у Републици Српској носи име Милутина Миланковића и чува га од заборава.

- Сарадња је почела прије неколико година отварањем Парка великана, када је овдје постављена и биста Милутина Миланковића, а настављена је организовањем "Дана Милутина Миланковића" који су садржајно веома разноврсни и богати - навео је Максимовић.

На свечаности је говорио и начелник општине Милићи Момир Лазаревић, који је истакао да општинске власти подстичу културне у научне активности у тој локалној заједници, у чему СШЦ има важну улогу.

Програмом манифестације предвиђено је да сутра у Дому рудара у Милићима глумци Народног позоришта Републике Српске изведу представу "Посљедњи мејдан Петра Кочића", у сриједу је планиран наступ рецитатора, музичара, хорова и фолклорних ансамбала из Милића и сусједних општина, а у четвртак ће бити приказан документарни филм "Путник кроз васиону и векове", режисера Душана Вулековића.

Манифестација ће бити завршена 12. маја спортским активностима ученика СШЦ-а.

Организатор манифестације је СШЦ "Милитин Миланковић", а покровитељи општина Милићи и Компанија Боксит.

Извор: СРНА