latinica  ћирилица
26/10/2024 |  16:08 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Босанска Крупа и регион нијеми након терористичког напада (ВИДЕО)

Босанска Крупа, али и регион остали су нијеми након стравичног напада у коме је убијен полицајац Озрен Маран, а његов колега тешко рањен. Терористички чин починио је четрнаестогодишњак. Ухапшено је седморо лица на територији Босанске Крупе и Бихаћа, а у истрагу су укључени СИПА и Тужилаштво БиХ, које утврђује да ли иза малољетног починиоца стоје екстремне групе. Заплијењени су оружје, писма на арапском језику и новац.
ПУ Босанска Крупа - Фото: РТРС
ПУ Босанска КрупаФото: РТРС

Прошле ноћи претресено је девет локација на подручју Босанске Крупе и Бихаћа.

Ухапшена су седморица мушкараца, осумњичена за тероризам. Заплијењени су оружје, писма на арапском и новац, па надлежни провјеравају да ли има елемената кривичног дјела финасирање тероризма.

- Од лица је одузета одређена количина новца, оружја, муниције, лаптопи, паметни телефони, УСБ стикови, дискови, те одређена количина папирнатих садржаја, исписаних писама на арапском језику - рекао је Аднан Бегановић, портпарол МУП-а Унско-санског кантона.

Званични мотив још није познат, али постоји оправдана сумња да је малољетни починилац подстрекиван.

Да ли иза њега стоје екстремне групе, провјерава и Тужилаштво БиХ.

Федерална полиција и ЕВРОПОЛ провјеравају профиле на друштвеним мрежама које је користио четрнаестогодишњак, а испитан је и његов стриц од раније познат полицији.

- Наш одјел за борбу против тероризма има информацију да су одређени чланови ближе родбине у ствари чланови вехабијског покрета - навео је Вахидин Муњић, директор Федералне управе полиције.

Након што је четрнаестогодишњак хладнокрвно ножем убио полицајца Озрена Марана, затим тешко ранио његовог колегу Авду Хасановића, Босанском Крупом завладали су тишина, невјерица и страх.

Већ дуго је у БиХ евидентан исламски радикализам и није ријеч о инциденту, него о системској политици и континуитету вехабијског дјеловања, оцјена је стручњака за безбједност.

- Како неко ко има 15 година и нема довољно физичке снаге, може готово два полицајца убити ножем? Дакле он мора бити обучен. Ова терористичка акција резултат је континуитета, немара и опште политике прикривања терористичке пријетње - истакао је Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић поручио да терористи морају бити побијеђени и заустављени у намјери да у потпуности сруше безбједносни систем.

- Да би се овај проблем ријешио, морамо дати тачну дијагнозу да овдје у БиХ постоје радикални исламски фанатици и да им морамо посветити посебну пажњу. То не могу бити елементи који ће се заташкавати због нечијих интереса - категоричан је Нешић.

На новом гробљу у насељу Јабланица у Новом Граду, данас је сахрањен 53-огодишњи полицајац Озрен Маран, жртва терористичког напада.

Сви који су га познавали имају само ријечи хвале - био је узоран отац сина и кћерке и частан и поштен колега и пријатељ.