latinica  ћирилица
27/10/2024 |  19:40 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Зашто је Сарајево одабрано за домаћина Свјетског ујгурског конгреса, којег Пекинг оптужује за тероризам и сепаратизам? (ВИДЕО)

Уз оштро противљење кинеске амбасаде, у Сарајеву је одржан такозвани "Свјетски ујгурски конгрес", на којем је ова организација кинеских муслимана изабрала ново руководство. Организована је и конференција са провокативним називом "Од босанског до ујгурског геноцида - научене лекције".
Ујгури у Сарајеву - Фото: РТРС
Ујгури у СарајевуФото: РТРС

И док званичници Кине ујгурски конгрес декларишу као антикинеску организацију која подстиче на насилне терористичке и сепаратистичке активности, с правом се поставља питање – зашто баш Сарајево и БиХ!?

Чим негдје на земљиној кугли, појединац или група самоиницијативно "прогласи" геноцид над муслиманима и "поигра" се с тим кривично-правним појмом, Сарајево актерима великодушно рашири руке.

Више него раније "мулти" Сарајево - које је растјерало Србе и Хрвате, градске капије "отворило" је Турцима, Саудијцима, Иранцима, Емираћанима...а од сада и Ујгурима.

Сакупили су се Ујгури из свих дијелова свијета у "мулти" граду, као свјетски полицајци у борби за права вјере и Муслимана, која су им кажу у Кини угрожена.

Толико да су одмах прогласили "геноцид", иако такву квалификацију нису изрекле чак ни селективно "баждарене" Уједињене нације.

- Избор Босне и Херцеговине да буде домаћин нашег скупа био је симболичан. Дошли смо овдје у јулу да се сусретнемо са локалним доносиоцима одлука, са различитим људима да видимо да ли је ово изводљиво и видите да јесте - казала је Зумрета Аркин, директорка Свјетског ујгурског конгреса.

Јулску "дозволу" за окупљање Ујгура у "мулти" Сарајеву, умјесто тронационалних заједничких институција, "дало" је Вијеће бошњачких интелектуалаца и њихов генерални секретар Емир Златар.

Подршку је пружио Сејфудин Хоџић, савјетник Кемала Адемовића, члана Колегијума Дома народа БиХ.

И ништа необично за сарајевску самовољу, да Адемовићев партијски шеф на челу МИП-а - Елмедин Конаковић, не тврди како о припреми ујгурског конгреса усред Сарајева баш ништа не зна. И лицемјерно се Кинеској амбасади у Сарајеву, правда.

- Министарство иностраних послова користи прилику да Амбасади Народне Републике Кине понови став БиХ да признаје Владу Народне Републике као једину легитимну владу Кине и поштује политику једне Кине - стоји у одговору Министарства иностраних послова БиХ.

Политику јединствене Кине, њен суверенитет и територијални интегритет, међутим, не поштује такозвани Ујгурски конгрес који је Сарајево великодушно угостило.

- Такозвани Свјетски ујгурски конгрес је потпуно антикинеска сепаратистичка организација кој већ дуго смишља гласине и лажи у вези са покрајином Синђан, подстиче на насилне терористичке и сепаратистичке активности и нераскидиво је повезан са терористичим организацијама. Питања везана за Синђан су кинеска унутрашња питања. Оштро се противимо било коме или било којој сили која напада и блати Кину под маском борбе за слободу религије или поштовања људских права - рекао је Мјао Даке, отправник послова Амбасаде НР Кине у БиХ.

Упозоравао је Мјао Даке да се међу члановима наводног конгреса налазе и терористи из "Туркистанске исламске партије" које потражује Интерпол.

Да ли су и они у Сарајеву боравили, није познато, али јесте да је више од 5.000 Ујгура ратовало у Сирији на страни терористичке Исламске државе.

Да су хапшени у Авганистану и тамничени у Гвантанаму, да и ових дана ујгурски "борци" за отцјепљење кинеске покрајине Синђан организују рушилачке демонстрације по покрајини.

Само у једном дану, 5. јула убијено је скоро 200 – углавном немуслимана.

Истовремено док су из средишта покрајине - највећег града Урумћија и тамошњег Исламског института стизале потврде о поштовању религијских права, свих који поштују кинеску власт.

- Овај Институт је примјер. Права муслимана и права наших вјерника се у потпуности поштују - истиче Абуд Ракев Тумуниаз, предсједник Исламског института у Синђану.

И умјесто да Сарајево, руководству Кине препусти рјешавање унутрашњих проблема, по ко зна који пут се провокативно сврстало.

Док кроз инвестиције, граби кинеске милијарде без којих ни шест деценија стару трамвајску пругу кроз град није могло да реконструише, властима растуће свјетске економске силе, прст у око гура.

- Подржавајући Ујгуре, подржавате сепаратизам у једној великој економској, политичкој и исто тако војној сили као што је Кина. Када имате у виду ко им је спонзор и гдје ДОКУН И сад живи, а живи у САД, иначе је њемачки држављанин, онда ствари постају разумљиве. Као што сам рекао, Ујгури су једна полуга којима се врши притисак на Кину заједно као и читава приач око Тајвана и Тибета. Дакле, настоји се нарушити политика једне Кине - рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Илса Докун, бивши предсједник такозваног Свјетског ујгурског конгреса, којег помиње Ћеранић, само дан прије спорног скупа у Сарајеву, јасно је поручио да Конгрес непоколебљиво подржава све одлуке владе Сједињених Америчких Држава.

Па и у сукобу Израела и Палестине, гдје су се по америчком диктату, олако одрекли права муслимана из појаса Газе.

Признао је и да је циљ - независни "источни Туркестан", како кинеску покрајину Синђан већ покушавају да преименују.

Истовремено, у БиХ све чешћи су напади на Кину медија под патронатом западних амбасада и служби којима се покушава наштетити развоју економских и трговинских односа.

Ко год да посљедњу сарајевску "кашу" кува, могли би је "покусати" грађани мале, а трусне БиХ јер бошњачко руководство никако да схвати да у обрачуну великих увијек и највише страдају мали.