latinica  ћирилица
25/10/2024 |  12:36 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Терористички напад у Крупи је пуцањ у државу у коме су саучесници у Сарајеву

Терористички напад у Босанској Крупи је напад и пуцањ у државу, у коме су саучесници у Сарајеву, рекао је Срни стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Ово није инцидент, ово је системска организована политика која руши државу - рекао је Галијашевић и додао да људи попут министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза заслужују питање да ли је измислио руске кампове управо зато да би одвукао пажњу западних медија са оваквог планираног терористичког акта.

Галијашевић је навео да је терористички акт извео петнаестогодишњак који је био подвргнут радикалним идеологијама вехабизма и политичког ислама и у својој кући јер му је отац вехабија, а вехабизам је неодвојив од насиља и од тероризма.

Он је упитао гдје је и у којим камповима петнаестогодишњи младић стекао знања и прошао обуке за употребу оружја.

- Да ли прича о руским камповима служи за то да би сакрила ове терористичке кампове који у БиХ постоје од деведесетих година прошлог вијека до данас и у којима се радикалне вехабије несметано обучавају? - упитао је Галијашевић.

Он је додао да је нападач на полицијску станицу прошао кроз систем радикалне идеологизације и припремљен и обучаван на одређеним мјестима и неко му је дао оружје које по закону није могао имати као малољетник.

Према његовим ријечима, онај ко је малољетника наоружао и идеолошки и војнички припремио има једну врсту одговорности, а они који контраобавјештајно штите овакве убице и читав политички систем радикалног вехабизма су главни кривци за овај терористички акт.

- Зукан Хелез и њему слични људи константно измишљају некакве кампове који имају везе са Русијом и тиме прикривају и помажу управо оваквим исламистичким камповима, стварају услове за извођење оваквих терористичких операција - рекао је Галијашевић и нагласио да је одговорност у Сарајеву.

Он је подсјетио да је 1998. године пред полицијском станицом Травник минско-експлозивним средством изведен напад и убијен полицајац, 2010. године нападнута је полицијска станица у Бугојну и поново убијен полицајац, 2015. извршен је напад на полицијску станицу у Зворнику, гдје је радикални вехабија убио полицајца.

Галијашевић је додао да је шест мјесеци касније радикални вехабија Енес Омерагић убио два војника Србина и Бошњака.

Он је упитао ко је омогућио радикалном исламу да у Сарајеву и БиХ несметано шири своју идеологију, несметано обучава, да несметано дјелују глобалне терористичке организације "Муслиманска браћа", "Ал каида", "Исламска држава", да се млади људи врбују и 500 њих шаље у Сирију.

Галијашевић је упитао и ко је омогућио континуитет ових терористичких напада за које никада нико није одговарао, него се сва одговорност свела на убијене терористе.

- Управо власт у Сарајеву стратешки пропагира вјерску интерпретацију која је насилна, која заговара примјену свих средстава, па и тероризма и идеју стварања муслиманског друштва, муслиманске власти и формирања исламске државе - истакао је Галијашевић.

Он је додао да њима помажу, у оквиру институција БиХ, људи из свих политичких странака у Сарајеву и они су омогућили да младић из Босанске Крупе буде отрован том идеологијом.

Галијашевић је нагласио да ове идеологије треба забранити, а радикалне групе протјерати и забранити њихово дјеловање у БиХ.

Према његовим ријечима, утицај "Муслиманске браће", "Ал каиде" и "Исламске државе" треба да постане предмет борбе за заштиту уставног поретка, а Обавјештајно-безбједносна агенција сноси највећу одговорност да прикупи информације о том дјеловању.

- Овај тероризам је логичан производ политике која се на нивоу сарајевских институција води у сфери безбједности, зато је БиХ данас најперспективнији инструмент глобалног тероризма и одскочна даска за ударе по Европи - поручио је Галијашевић.

Малољетник је синоћ упао у полицијску станицу у Босанској Крупи и ножем убио једног полицајца, а другог ранио.

Овај напад окарактерисан је као терористички чин, а полиција у ФБиХ је подигла степен безбједности на виши ниво.