latinica  ћирилица
25/10/2024 |  12:13 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Тужилаштво УСК о нападу у Босанској Крупи: Провјеравамо да ли иза малољетника стоје екстремне групе

Малољетник који је синоћ усмртио полицајца, а другог тешко ранио у полицијској станици у Босанској Крупи не може кривично одговарати и биће упућен у васпитно-поправни дом, речено је конференцији на новинаре након што су Мерима Мешановић, главни тужиоц Унско-санског кантона и Амел Козлица и директор управе полиције УСК изнијели детаље о догађају.
Бихаћ, конференција за новинаре - Фото: РТРС
Бихаћ, конференција за новинареФото: РТРС

Козлица је истакао да је малољетник ножем усмртио једног полицијског службеника, док је другог полицајца тешко ранио који је сада након операције у стабилном стању.

- Након што сам добио ову информацију одмах смо подигли степен безбједности на највиши ниво, формирана је увиђајна екипа и обавијештено је Тужилаштво као и надлежно министарство - навео је Козлица.

Мешановићева је истакла да је дежурни тужилац синоћ обавијештен о овом немилом догађају.

- Поступајући тужилац је изашао на мјесто догађаја, починилац кривичног дјела је затечен на том мјесту и одмах је ухапшен. Поступајући тужилац је према непосредним сазнањима о кривичном дјелу окарактерисан као тероризам јер се заиста ради о томе. Незванично мотив је напад на полицијску институцију као орган с циљем застрашивања становништва. Хапшењем малољетника, извршен је претрес његове куће и изузети су предмети који су важни за овај поступак. У овај предмет је укључено више полицијских агенција, а у овом тренутку не можемо говорити о радњама које ћемо подузимати искључиво ради заштите истраге - навела је Мешановићева.

Козлица је рекао да полицијски службеници у Босанској Крупи нису имали никаква сазнања нити пријетње.

- Та особа нама од раније није била позната - додао је.

Мешановићева је појаснила да ће се поред горе наведеног мотива провјерити и да ли иза овог малољетне особе стоје одређене екстремне групе које су га подстрекивале.

- Ништа више не можемо рећи о томе осим тога да ћемо све испитати - навела је.

Козлица је истакао да је повећан број полицајаца на терену са дугим цијевима првенствено због безбједности грађана.

У медијима су се појавиле информације да је малољетник синоћ узвикивао одређене реченице, међутим, данас то није потврђено на прес конференцији.

- Када све информације прикупимо и анализирамо онда ћемо моћи изаћи у јавност. То су све спекулације и не бисмо требали о томе говорити како се не би јавност узнемиравала даље. Безбједност је на нивоу и у близини школе коју је похађао овај малољетник - додао је Козлица.

Мешановићева је истакла да ће у овај случај бити укључен и Центар за социјални рад који ће извршити анамнезу малољетника.

- Ради се о малољетнику који има непуних 15 година и према Кривичном дјелу се сматра малољетником. За ово кривично дјело је предвиђена доживотна или казна затвора од 10 година. Према Кривичном закону ФБиХ овом малољетнику се не може изрећи таква казна нити казна затвора јер је ријеч о млађем, а не старијем малољетнику. С обзиром на то, њему се могу изрећи заводске мјере, односно, упућивање у васпитно-поправни дом у трајању од пет година - поручила је Мешановић.

Уколико се утврди да је малољетник подстрекиван на ово кривично дјело и ти ће појединци бити обухваћени истрагом и процесуирани.

- Већ смо ступили у контакт са Тужилаштвом БиХ и свако ко је умијешан и подстрекивао на ово кривично дјело биће процесуиран - закључила је Мешановићева.

Подсјећамо, малољетник је синоћ ушао у полицијску станицу у Босанској Крупи и ножем убио једног полицајца, а другог ранио.