latinica  ћирилица
25/10/2024 |  11:34 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Конаковић покушава да доведе јавност у заблуду, а посебно привреднике

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац оцијенио је забрињавајућим нове манипулације министра иностраних послова Елмедина Конаковића који поређењем тржишта ЕУ и БРИКС-а покушава да доведе у заблуду јавност, а посебно извозно оријентисане привреднике.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ријеч је о класичној злоупотреби економских показатеља како би остварио популистичке циљеве и додворио се менторима са Запада - изјавио је Кошарац Срни.

Он је истакао да Конаковић, као и читава плејада бошњачких политичара, нису ништа друго до мегафон америчког амбасадора Мајкла Марфија и појединих западних амбасада, чијим интересима служе.

- Њихов наратив иде за тим да оцрни све потенцијалне партнере из различитих регија свијета, те да БиХ буде искључиво оријентисана на тржиште ЕУ, ма колико та врста монопола била на штету привреде Српске и Федерације БиХ - указао је Кошарац.

Он сматра да је жалосно што бошњачки политичари испуњавају захтјеве Запада, чак и када то иде на њихову штету.

- Свједоци смо да процес ЕУ интеграција траје деценијама за разлику од разговора о потенцијалном чланству у БРИКС-у. Такође, за разлику од БРИКС-а, који инсистира на равноправности и међусобном уважавању, ЕУ и САД своју подршку БиХ увијек политички условљавају, а што је по правилу на штету Српске - појаснио је Кошарац.

Он је подсјетио да БиХ и ЕУ имају потписан Споразум о стабилизацији и придруживању и да је сасвим логично да је са тржиштем ЕУ већа спољнотрговинска размјена.

- Нико не оспорава значај тржишта ЕУ, као важног спољнотрговинског партнера, али исто тако нико не може оспорити потребу отварања нових тржишта и бенефите које носи чланство у БРИКС-у - истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да су чланице БРИКС-а међу 10 највећих земаља свијета по броју становника, обиму ресурса, површини и БДП-у, те да је у овој асоцијацији 45 одсто свјетског становништва, односно 3,6 милијарди људи.

- Званични подаци кажу да је БРИКС већ надмашио Г7, групу од седам најразвијенијих земаља, по паритету куповне моћи. БРИКС производи 35,6 одсто свјетског БДП-а, док Г7 производи 30,3 одсто. Укупна тежина земаља БРИКС-а у свјетској привреди износи 58,9 трилиона долара. БРИКС је дом највећих свјетских минералних ресурса и главни покретач развоја реалне економије - навео је Кошарац.

Он је оцијенио да је сулудо одбијати такве прилике и зарад западних интереса онемогућавати нова тржишта за домаћи привредни сектор.

- Српска не жели такав маћехински однос према властитој економији. Зато смо поносни и поздрављамо учествовање предсједника Милорада Додика и делегације Републике Српске на Самиту БРИКС-а у Казању. Наше опредјељење је да будемо дио новог међународног поретка, који отвара огромне политичке и економске могућности и сарадњу на равноправним основама, која ојачава мир, стабилност и просперитет - закључио је Кошарац.