latinica  ћирилица
24/10/2024 |  16:27 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Фон дер Лајенова у пратњи Криштове посјетила Јабланицу

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен посјетила је данас Јабланицу гдје се упознала са размјерама штете коју су причинили поплаве и клизишта у ноћи између 3. и 4. октобра.
Урсула фон дер Лајен посјетила Јабланицу - Фото: СРНА
Урсула фон дер Лајен посјетила ЈабланицуФото: СРНА

Фон дер Лајенова стигла је у пратњи предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто. У Јабланици су их дочекали предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона Марија Бухач, начелници Коњица, Јабланице, Фојнице, Кисељака и Крешева, као и шеф за хитне операције у кантону Емил Балавац.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је данас становницима Јабланице да је ЕУ уз њих и када је ријеч о обнови након што су претрпјели огромну штету коју су причинили поплаве и клизишта у ноћи између 3. и 4. октобра.

- ЕУ је ту уз вас не само у овом краткорочном периоду првог одговора већ и дугорочније у смислу санације и обнове и враћања живота поново у ова подручја - рекла је Урсула фон дер Лајен.

Она је истакла да је и даље болно видјети и посвједочити дешавањима на овим подручјима и размјерама несреће која их је задесила.

- Ви сте наш пријатељ и партнер, земља која има статус кандидата и свакако стојимо уз вас - рекла је Фон дер Лајенова и изјавила саучешће породицама страдалих.

Балавац је информисао Фон дер Лајневу о ономе шта се догодило на овом подручју које су погодиле бујичне поплаве и клизишта и у којем је на простору Доње Јабланице живот изгубило 19 људи, а многе породице су остале без крова над главом.

Велики број насеља остао је одсјечен јер су оштећени и однесени путеви. Жељезнички саобраћај између Јабланице и Коњица и даље је у прекиду због оштећења пруге.

На подручју Коњица и Јабланице укупно је погинуло 24 људи, од чега је петоро погинулих са простора Коњица, а 19 из Јабланице.

Катастрофалне поплаве погодиле су исте ноћи и Средњобосански кантон. Три особе смртно су страдале на подручју Фојнице.