latinica  ћирилица
24/10/2024 |  15:03 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Гогановић: Сарадња са НАТО-ом да, интеграција не

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изнио је у разговору са помоћником генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбједносну политику Хавијером Коломином званични став Републике Српске и њених институција да подржавају сарадњу са НАТО-ом, коју треба унапређивати, али да се противе НАТО интеграцијама.
Александар Гогановић - Фото: РТРС
Александар ГогановићФото: РТРС

Гогановић је рекао Срни да га радује што у НАТО имају разумијевања о овом питању и да прихватају оквир сарадње и не инсистирају да БиХ постане члан НАТО-а док се о томе не постигне унутрашњи консензус.

- НАТО је војно-политички савез и разумљиво је да не желе да инсистирају на чланству док се о томе не постигне политички консензус - изјавио је Гогановић након састанка са Коломином у Сарајеву, којем је присуствовао и министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез.

Он је додао да је Коломина рекао да "НАТО, иако се не ради о озбиљној кризи, забрињава реторика подјела у БиХ", те додао да ће Алијанса увијек бити уз суверенитет и територијални интегритет БиХ.

Гогановић је поновио да је Дејтонски мировни споразум јасно дефинисао да се све одлуке у БиХ морају доносити у складу са договором два ентитета и три народа, те да је став Републике Српске и српског народа јасан по том питању - сарадња са НАТО да, интеграције не.

- Република Српска подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ, али инсистирамо на поштовању Дејтонског мировног споразума од домаћих, али и међународних актера - истакао је Гогановић.

Гогановић је нагласио да су се помоћник генералног секретара НАТО-а и он лично усагласили да је за БиХ битно да Савјет безбједности УН подржи наставак мисије "Алтеа" ЕУФОР-а, јер је то допринос миру и стабилности у БиХ.

Он је рекао да је на састанку навео да је, у контексту глобалних дешавања, због стабилности на Балкану битна регионална сарадња, посебно са нашим сусједима, јер миран и стабилан Балкан доприноси безбједности у читавој Европи.

Гогановић је током састанка подвукао да се рјешења за политичка неслагања морају тражити дијалогом.