latinica  ћирилица
24/10/2024 |  13:22 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

У акцији Европола ухапшено 16 особа из Хрватске и БиХ због кријумчарења миграната

Полиције Хрватске и БиХ ухапсиле су 16 осумњичених за кријумчарење миграната, а који се терете и да су чланови мреже одговорне за кријумчарење најмање 159 миграната под околностима опасним по живот, саопштио је данас Европол.
Еуропол, хапшење (фото: europol.europa.eu) -
Еуропол, хапшење (фото: europol.europa.eu)

Сматра се да су осумњичени одговорни за најмање 12 инцидената у којима је најмање 159 миграната прокријумчарено из БиХ у Хрватску преко реке Саве.

- Користећи претрпане чамце, осумњичени су својевољно угрожавали животе и безбедност миграната. Након преласка реке, мигранти су тајно превожени разним врстама возила. Скривајући их у путничким аутомобилима или товарним просторима транспортних возила, криминалци су мигранте превозили према Словенији, Италији, Њемачкој и другим земљама ЕУ - навео је Европол.

Процјењује се да су криминалци овим активностима зарадили најмање 80.000 евра.

Током акције у Хрватској, ухапшено је 11 особа а одузети су један гасни пиштољ, банковне картице, 38 мобилних телефона, пет таблет рачунара, рефлектујући прслук са натписом "полиција" и електронски уређај за наплату путарине за употребу на аутопутевима. У БиХ је ухапшено пет особа, и одузето је 1.500 евра у готовини.