latinica  ћирилица
24/10/2024 |  10:06 | Аутор: СРНА

Радановић: Споменик на Казанима је увредљив за српски народ

Споменик који је град Сарајево подигао због свирепих злочина над сарајевским Србима које су припадници такозване Армије БиХ убијали, а затим бацали у јаму на Казанима, увредљив је за српски народ, изјавио је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Споменик који је направио град Сарајево је увредљив за сваку породицу убијених. На споменику не пише шта су по националности били убијени, ко их је убио, зашто су убијени - наглашава Радановић.

Осим тога, каже Радановић, нема ни православног крста, који би требало да буде на мјесту гдје су сахрањени Срби.

Према његовим ријечима, овај злочин над Србима је организован и вођен од званичних структура такозване Армије БиХ, којима је командовао злогласни Мушан Топаловић Цацо, командант бригаде која је држала рејон од Соук бунара до Козије ћуприје.

- Занимљиво је да је садашњи министар спољних послова у Савјету министара /Елмедин/ Конаковић био на положају на Соук бунару, те је знао или морао знати да се дешавају злочини над Србима на Казанима - рекао је Радановић.

Ових дана навршава се 31 година од свирепих злочина над сарајевским Србима које су припадници такозване Армије БиХ убијали, а затим бацали у јаму на Казанима на обронцима Требевића изнад Сарајева.

Званично је из неприступачне јаме извучено 29 лешева, а сумња се да је број жртава већи јер су убијени цивили посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани, а дио јаме је био и миниран.

Сумња се да је у јаме на Требевићу од 1992. до 1995. године бачено више од стотину тијела убијених Срба из Сарајева.