latinica  ћирилица
24/10/2024 |  09:42 | Аутор: СРНА

Форто: Клизишта су горући проблем у БиХ

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Един Форто изјавио је у Вашингтону да су клизишта горући проблем БиХ и да се паметним улагањима могу спријечити опасности по животе грађана.
Клизишта - Фото: РТРС
КлизиштаФото: РТРС

- Спречавање опасности по живот мора бити приоритет у стварању отпорности на катастрофе. Поплаве, клизишта, суше и пожари ће бити све чешћи, морамо заштити наше грађане паметним инвестирањем - поручио је Форто на округлом столу о теми "Одговор влада на климатске промјене - који су у Вашингтону организовали Свјетска банка и Коалиција министара финансија за климатске акције.

Он је као посебан изазов истакао проблем клизишта у урбаним зонама.

- Према процјенама ризика од поплава и клизишта у БиХ, више од пола милиона грађана живи у подручјима изразито високог ризика од поплава и клизишта, а то захтијева велика улагања с циљем спречавања првенствено људских, а онда и свих других губитака - саопштено је из Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара.

Током расправе је наведено да климатске катастрофе повезане с природним непогодама брзо расту у Европи и централној Азији.

У протеклих 20 година, број поплава у овом региону се удвостручио, а број екстремних топлотних таласа учетворостручио.

У будућности се очекује да ће учесталост, размјере и интензитет поплава, суша, топлотних таласа и шумских пожара расти, док ће се дијелови Европе и централне Азије вјероватно суочити са несташицом воде.

Према извјештајима Свјетске банке, у недостатку прилагођавања, губици би могли достићи скоро 10 одсто БДП-а у неким земљама до средине вијека.

Округли сто је одржан у оквиру годишњег засједања Свјетске банке и Међународног монетарног фонда на којем Форто предводи делегацију БиХ у улози замјеника гувернера БиХ у Свјетској банци.