latinica  ћирилица
23/10/2024 |  14:34 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Буноза о улози изједначавања судске праксе

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза изнио је данас у Сарајеву уводне ријечи на отварању осмог Правосудног форума за БиХ који је посвећен улози највиших судова и Уставног суда БиХ у хармонизацији судске праксе у процесуирању предмета организованог криминала и корупције.
Давор Буноза - Фото: СРНА
Давор БунозаФото: СРНА

Буноза је у излагању хронолошки изложио резултате које је остварила БиХ, а који су резултирали отварањем приступних преговора са ЕУ посебно наглашавајући резултате и залагања правосудних институција, прије свега Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

У складу са данашњом темом Форума, Измјенама и допунама Закона о ВСТС-у и Закона о спречавању сукоба интереса на нивоу институција БиХ, којим се пронашао начин провјере имовине и финансијских интереса носилаца правосудних функција, али и носилаца јавних функција на нивоу институција БиХ, Буноза сматра позитивним и конкретним искораком у борби против корупције јер су у борбу кренули управо од себе, саопштено је из ресорног министарства.

Учесници су упознати и да Министарство правде у Савјету министара у наредним данима треба да закључи Споразум са Евроџастом, којим ће се помоћи тужиоцима у борби против организованог криминала.

На крају свог излагања, Буноза је изразио наду да ће идуће године на форуму разговарати о отвореним Поглављима 23 и 24, а што би значило да БиХ напредује на европском путу, јер, како је рекао, други пут за БиХ не постоји.