latinica  ћирилица
21/10/2024 |  22:49 | Аутор: СРНА

Амиџић: Очекујем да ће представнички дом усвојити допуне закона о ПДВ-у

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић очекује да ће Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додану вриједност сутра добити потребну подршку у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

Овај приједлог закона предвиђа да пунољетно физичко лице које је држављанин БиХ са сталним мјестом пребивалишта у БиХ, а купац је стана, има право на поврат ПДВ-а при куповини првог стана.

Амиџић је за ФТВ рекао да се ради о закону који се не може сматрати популистичким, јер уважава потребу људи у БиХ да ријеше стамбено питање.

Он је навео да ће на овакав начин, у највећем броју, стимулисати појединице да купе своју прву некретнину, а то до сада нису били у могућности.

Амиџић је нагласио да ово законско рјешење не подразумијева подјелу у смислу да су обухваћене само одређене категорије становништва, већ се односи на све држављане БиХ, без обзира на старосну доб, социјални или неки други статус.

Када је ријеч о иницијативу да се од ПДВ-а ослободе и лијекови, Амиџић сматра да она треба да буде образложена до краја.

- Та идеја сасвим сигурно има подршку мене као некога ко живи у овој земљи, али, истовремено, они који предлажу ту идеју треба да је образложе до краја, то је да кажу у којој мјери и у којом проценту ће то утицати на смањење јавних прихода, као и на који начин ће се тај пад јавних прихода надомјестити - каже он.

Амиџић сматра да се ту не треба играти, већ предлагати одрживе ствари, истичући да је спреман да подржи сваку идеју која је економски проводива, али не и да манипулише или даје лажну наду људима да ће поједина рјешења угледати свјетло дана, а да зна да то није могуће.

Што се тиче диференциране стопе ПДВ-а рекао је да "нема ништа против тога", да је сагласан са тим и да се треба и може разговарати.

Сматра и да би Савјет министара могао да ради боље и да буде ефикаснији, да се некада политичке разлике и теме ставе са стране, а да у првом фокус буду економске теме.