latinica  ћирилица
21/10/2024 |  10:06 ⇒ 11:08 | Аутор: РТС

О´Брајан: Најважније је да Срби на КиМ живе као нормални европски грађани

Помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Азију Џејмс О'Брајан рекао је за РТС да жели да се сви Споразуми и њихове одредбе постигнуте током дијалога Београда и Приштине поштују, али и да је најважније да Срби у јужној српској покрајини живе као нормални европски грађани.
Џејмс О'Брајан (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Џејмс О'Брајан (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Џејмс О'Брајан је у разговору за РТС рекао да је, што се тиче оснивања Заједнице српских општина, потребно да се споразуми поштују, да у том смислу нацрт Статута мора да прође Уставни суд, али и да мора да постоји и шири разговор да Срби на Косову и Метохији буду интегрисани како на југу, тако и на сјеверу.

- А ЗСО је важан корак, битно је да се направи напредак и прије него што се Заједница формира. Важно је да људи нормално живе, да се региструју бракови, рођена дјеца и на свему томе радимо истовремено. Обавезе постоје од 2015, када су први пут потписне, ја не могу рок да обећам, али је најважније да Срби живе као нормални европски грађани - рекао је О'Брајан.

Додао је и да Сједињене Америчке Државе нису мјесто гдје се разговор двије стране одвија, али да су веома активне на терену.

- Битно је да се заштите грађани свих националности - рекао је О'Брајан.

Он је рекао и да је циљ да се разговара о практичним стварима - како да се проток робе убрза, због чега је у интересу свих да се прелази отворе и да сировине из централне Србије улазе у покрајину како би се наставила производња.

- Отварање прелаза је успјех. Пуно саобраћаја се усмјерава на прелаз - навео је О'Брајан.

О'Брајан је понашање Приштине и то што своје потезе не координише са САД оцијенио као жељу привремених институција да покаже моћ, а да мање да ради за народ.

- Постоје посљедице за то, а највећа је била када велике државе Европе нису дозволиле да Косово уђе у Савет Европе. Све то јер нема координације - рекао је О'Брајан.

Додаје и да не би инсистирао на санкцијама против Приштине, јер се оне примјењују када је у питању корупција или заштита људских права.

- Проблеми се рјешавају кроз разговоре - поручио је О'Брајан.

Говорећи о евроинтеграцијама, он је рекао да САД желе да се све земље Западног Балкана крећу ка Европској унији, и да је у том смислу важан корак План раста.

- Србија је највећа економија и неће регион моћи да напредује ако Србија не буде интегрисана. Стари конфликти могу само да задрже Србију на том путу - рекао је О'Брајан. Истиче и да би све привреде региона требало да се интегришу, да је то циљ Плана раста.

- План раста истиче и доноси оно што је корисно за интеграције, битно је да трансфер новца буде јефтинији - рекао је Џејмс О'Брајан.