latinica  ћирилица
19/10/2024 |  10:47 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Си позвао на јачање "способности одвраћања" ракетних снага

Кинески предсједник Си Ђинпинг позвао је стратешке ракетне трупе да појачају своје способности за одвраћање и борбу и да одлучно испуне задатке које су им повјерили Комунистичка партија и народ.
Кинеска војска (фото: EPA/ADRIAN BRADSHAW - илустрација) -
Кинеска војска (фото: EPA/ADRIAN BRADSHAW - илустрација)

Си је упутио овај коментар током инспекције бригаде ракетних снага Кинеске народноослободилачке армије, јавила је агенција Синхуа.

Ракетне снаге Кине, које су здужене конвенционалне и нуклеарне ракете, добиле су задатак да модернизују нуклеарне снаге, побољшају одбрану од америчких ракета, унаприједе способности надзора и ојачају савезе.

Током инспекције, Си је истакао потребу да се ракетне снаге "придржавају политичких упутстава, јачају одговорност своје мисије“ и "промовишу висококвалитетан развој", наводе кинески медији.

Прошлог мјесеца, Кина је извршила лансирање интерконтиненталне балистичке ракете у Тихи океан.

Кинеска војска је од прошле године прошла кроз свеобухватну антикорупцијску чистку и смијењено је неколико генерала, укључујући поједине из ракетних снага, а руководиоци ваздухопловне одбрамбене индустрије искључени су из националног законодавног тијела, наводи Ројтерс.

Си је у јуну изјавио да постоје "дубоко усађени проблеми" у политици, идеологији, стилу рада и дисциплини кинеске војске и додао да "не смије да постоји скровиште за корумпиране елементе у војсци".