latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:45 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Проблеми за ЕУ: Санкције уведене Москви погађају мале европске извознике

Санкције које су уведене Русији погађају прије свега мале европске извознике, који имају велике потешкоће са банковним плаћањем, рекао је предсједник Италијанско-руске привредне коморе Фердинандо Пелацо.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Пелацо је навео да многи Италијани желе да наставе да раде на руском тржишту, поштујући ограничења режима санкција.

- Санкције су најтеже погодиле најмање европске извознике, који би хтјели да наставе да послују у законским и санкционим оквирима. Они који извозе заобилазећи санкције знају шта да раде, а кажњавају се они који не крше санкције, односно мала и средња предузећа која извозе обућу, одјећу, кућни намјештај и робу која не подлијеже санкцијама - рекао је Пелацо за агенцију ТАСС.

Према његовом мишљењу, главни проблем је у вези са платним системом, будући да Европска централна банка приморава европске финансијске институције да ограниче пословање у Русији.

- Ово је велики проблем за Италију и уопште за Европу, гдје више не могу да рачунају на кредитне институције, које су принуђене да, повинујући се одлуци ЕЦБ, ограниче пословање у Русији - рекао је Пелацо.

Он је напоменуо да је проблем посебно акутан у регијама у којима практично нема филијала европских банака и истакао да све ово онемогућава извоз малим и средњим предузећима. Он је додао да је резултат тога да је у кризи италијански извоз у Русију.

- У Италији постоје компаније које су углавном извозиле своје производе у Русију и тешко им је да пронађу нова тржишта. Ова ситуација нас највише брине. Заинтересовани смо да одржимо трговину - рекао је Пелацо.