latinica  ћирилица
19/10/2024 |  07:31 ⇒ 10:01 | Аутор: РТС

Ђоковић и Надал у посљедњој ривалској епизоди

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић играће против Рафаела Надала меч за треће мјесто на егзибиционом турниру у Ријаду који носи симболичан назив "Слем шест краљева".
Новак Ђоковић и Рафаел Надал (фото: архива/ EPA-EFE/FRANCK ROBICHON) -
Новак Ђоковић и Рафаел Надал (фото: архива/ EPA-EFE/FRANCK ROBICHON)

Дуел је на програму од 16.30 часова.

Tурнир у Ријаду нема никакав такмичарски значај и не доноси бодове за АТП листу, али Саудијцима није било тешко да привуку тениске "краљеве" пошто ће побједник добити шест милиона долара.

Такмичење је стигло до завршнице, а на њему су учествовали Новак Ђоковић, први рекет света Јаник Синер, Карлос Алкараз, Данил Медведев, Холгер Руне и Рафаел Надал, који ситно број до пензије, па ће гледаоци у Саудијској Арабији бити међу посљедњима који ће га видјети на терену.

Шпанац због проблема са повредом није играо још од Олимпијксих игара у Паризу, а недавно је најавио да ће послије наступа са репрезентацијом на Завршном турниру Дејвис купа у Малаги завршити играчку каријеру.

Надал и Ђоковић су били одмах распоређени међу четири најбоља тенисера на турниру, али су и поражени од Карлоса Алкараза, односно Јаника Синера, те ће играти меч за треће мјесто.

Врло вјероватно, Ђоковић и Надал ће одиграти посљедњи међусобни дуел.

Супарништво Ђоковића и Надала је најдуже у историји Опен ере, а они су једини играчи који су играли сва четири гренд слем финала узастопно у појединачној конкуренцији. Поред рекорда по броју мечева, Ђоковић и Надал су одиграли највише финала из мастерс серије.

Први сусрет ова два тенисера, који је уједно био и једини те 2006. године, одиграо се на Ролан Гаросу у четвртфиналу, гдје је Надал побиједио Ђоковића, који је одустао због повреде леђа у трећем сету, након једног сата и 54 минута игре.

Укупно су Надал и Ђоковић одиграли 60 званичних мечева, Новак има предност у победама са 31:29. Занимљиво је да је Ђоковић играч с највише побједа у каријери против Надала, док је Шпанац тенисер с највише побједа против Ђоковића. Србин је једини тенисер који је побиједио Надала у три финала на шљаци. Многи стручњаци сматрају да је Ђоковић једини који је парирао и био бољи од Надала на шљаци.

Љубитељи тениса ће имати прилику још једном да виде великане тениске игре једног преко пута другог и то у Ријаду на турниру престижног и симболичног назива - "Слем шест краљева", који итекако пристаје понајвише Ђоковићу и његовом највећем ривалу Надалу.