latinica  ћирилица
18/10/2024 |  08:41 ⇒ 08:50 | Аутор: sputniknews.com

НАСА: Сунце достигло максимум активности - шта се може очекивати?

Америчка свемирска агенција НАСА и Агенција за океане и атмосферу (НОАА) објавили су да је Сунце у периоду максималне соларне активности која би могла да траје још годину дана, што значи да се могу очекивати нове појаве поларних свјетлости (аурора), пренијели су данас амерички медији.
Сунце (Фото: EPA-EFE/DANIEL MURPHY/илустрација) -
Сунце (Фото: EPA-EFE/DANIEL MURPHY/илустрација)

Соларни максимум је почео прије двије године, а сада су научници потврдили да је Сунце ушло у најактивнији период током 11 година, преноси данас Вашингтон пост.

У наредних годину или двије, научници предвиђају да можемо очекивати нове распрострањене ауроре и још додатних активности које утичу на нашу технологију.

- Оно што тренутно видимо указује да је Сунце ушло у максималну фазу соларног циклуса - рекла је научница Лиза Аптон, копредсједница међународног панела експерата чији спонзори су НАСА и НОАА.

Како наводе стручњаци, активност Сунца је у почетку циклуса слабија а затим се интензивира.

Тренутно се Сунце налази у 25. соларном циклусу откако се врше мјерења која су почела 1755. године. Научници су примјетили да се активност Сунца појачала почетком 2023., а током ове године већ су забиљежене неке врло јаке соларне олује.

У мају ове године догодила се највећа соларна олуја за двије деценије а донијела је поларну свјетлост која се простирала преко свих 50 држава САД, па до Јамајке и Јужне Африке.

Слична соларна олуја регистрована је и у октобру, а аурора се појавила на мјестима гдје је ријетко има, као што су Флорида и Турска.

Чак и када максимална фаза активности Сунца прође, снажне олује су и даље вјероватне.

Неке од најјачих соларних олуја које су икада погодиле Земљу, као она у мају 1921, када је забиљежена аурора на многим мјестима а телеграфски системи у Њујорку су оштећени, десила се док је Сунце излазило из максимума.