latinica  ћирилица
17/10/2024 |  17:51 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Много започето, мало урађено; Избори прошли, а саобраћајне гужве у Бањалуци не јењавају (ВИДЕО)

Саобраћајне гужве и непрегледне колоне аутомобила постала је свакодневица највећег града Српске. "Саобраћајна револуција", раскопане саобраћајнице и незавршени кружни токови паралишу саобраћај. Грађани поручују да је крајње вријеме да се нађе системско рјешење.
Бањалука, саобраћајне гужве - Фото: РТРС
Бањалука, саобраћајне гужвеФото: РТРС

Незадовољни возачи кажу да радови, који се споро изводе или радника уопште нема, потпуно паралишу саобраћај због чега, сатима остају заглављени у гужвама.

Стручњаци појашњавају - много је започето, а мало урађено, без стратешког приступа регулисању саобраћаја. Истовремено радови и на источном и на западном транзиту.

- Што је створило тзв. пригушнице у саобраћају и чим имате пригушнице у саобраћају, као што је изградња инфраструктуре на транзитном путу и ту се стварају огромне гужве - истакао је стручњак за безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић.

Појашњава да само у Бањалуци дневно саобраћа око 100.000 регистрованих аутомобила, а број паркинг мјеста је смањен.

- Оно што не иде у прилог овом плану, је чињеница да је град Бањалука уништио више од 700 паркинг мјеста и онда возачи центром круже, траже паркинг мјесто и стварају додатне гужве - додаје Јаћимовић.

Квалитет пута значајно утиче на безбједност свих учесника у саобраћају. Зато, одржавање саобраћајница мора да буде приоритет, јер оштећени путеви могу да угрозе људски живот, упозоравају из Агенције за безбједност саобраћаја.

- Свакако да саобраћајна инфраструктура, поготово зоне радова на путу, наручито необиљежене, негативо утичу на безбједност у саобраћају - додаје Горан Бошњак из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Возачи истичу да је саобраћајни колапс у Бањалуци постао нормална појава и да је из дана у дан ситуација све гора. Сматрају да рјешења нема ни на видику и то без уређених саобраћајница, нових мостова и без довољног броја паркинг мјеста.