latinica  ћирилица
17/10/2024 |  14:31 ⇒ 14:31 | Аутор: sputniknews.com

Рјабков: Жеља Вашингтона за преговорима о смањењу нуклеарног наоружања - представа

Изјаве америчких власти о жељи да се преговара о смањењу наоружања представљају представу за јавност, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK) -
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK)

- То није ништа друго до апстракција – добацивање парола из Вашингтона попут ове коју сте споменули је само представа за јавност, покушај заваравања свјетске већине, која је такође, наравно, заинтересована за стратешку стабилност и преговоре, али не објашњавајући главно, Вашингтон држи ситуацију у великој тензији и балансира на ивици отвореног сукоба између нуклеарних сила - рекао је Рјабков, одговарајући на захтјев да прокоментарише ријечи америчког предсједника Џозефа Бајдена о његовој намјери да преговара о смањењу нуклеарног наоружања без предуслова.

Он је додао да тема стратешке стабилности није покренута ни на стручном скупу нуклеарне петорке у Њујорку, нити у Уједињеним нацијама.

- Састанак није садржао елементе разговора о стању у области стратешке стабилности. Мислим да је координација Кине у нуклеарној петорки погоднији извор за одговарајуће процјене - рекао је Рјабков и додао да не жели да открива детаље, јер је тај формат затворен.

Према његовим ријечима, било какве перспективе за дијалог о стратешкој стабилности са Сједињеним Америчким Државама су могуће тек након што Вашингтон промијени своју антируску политику.

- Свака перспектива за дијалог о стратешкој стабилности и питањима која се односе на оно што би се могло десити након очекиваног истека Уговора о новом СТАРТ-у 2026. године, било какве спекулације, чак и апстрактне на ову тему, могуће су тек када видимо стварну промјену на боље у америчкој политици и у америчким потезима. Када видимо да почиње практично напуштање антируске опсесије која данас прожима сву америчку спољну политику - закључио је он.

Упозорење Израелу

Рјабков је истакао да руска страна упозорава Израел чак и од хипотетичке могућности удара на иранска нуклеарна постројења.

- Више пута смо упозоравали и настављамо да упозоравамо (Израел) да чак и хипотетички не разматра могућност напада на (иранска) нуклеарна постројења и нуклеарну инфраструктуру. То би био катастрофалан развој догађаја и потпуно прецртавање оних постулата у области осигурања нуклеарне безбједности који постоје - истакао је замјеник министра.