latinica  ћирилица
17/10/2024 |  10:43 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Вучић: Највећа јапанска пословна делегација која је икада посјетила Србију

Предсједник Србије Александар Вучић данас је на Пословном форуму Србија-Јапан у Београду, на којем учествује више од 100 представника јапанских компанија, рекао да је почаствован доласком ове највеће јапанске пословне делегације која је икада посјетила Србију.
Пословни форум Србија - Јапан (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Пословни форум Србија - Јапан (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Вучић је изразио заинтересованост Србије за више јапанских инвестиција и подсјетио на постојећу сарадњу са јапанским компанијама од Нидека до Тојо тајерса, међу којима је и сарадња у сектору енергетике са компанијом Мицубиши у одсумпоравању у Обреновцу, али и пројекту реверзибилне хидроелектране "Бистрица".

Он је поручио да ће Србија да обезбиједи јапанским компанијама све што им је потребно и дати све од себе да се покаже као поуздан партнер.

- Уз веће јапанско присуство, небо је граница, можемо да постигнемо све циљеве и постигнемо наше снове, молим вас да чешће посећујете Србију - рекао је Вучић у обраћању на скупу у Палати "Србија", на којем је истакао вриједност квалитета јапанске опреме.

Вучић је истакао да Србија може да се похвали инвестиционионим рејтингом, али и промјеном пореске политике посљедњих 12 година, као и веома стабилним курсом националне валуте, а да, када је ријеч о подстицајима компанијама, може да се упореди са најбољим земљама не само у Европи.

- Ми ћемо одржавати мир и стабилност, а истовремено и добре везе са свима, што не значи да ми подржавамо свакога, то значи да знамо шта подржавамо а шта не, али не прекидамо везе - рекао је Вучић.

Он је навео да је трговинска размјена Србије и Јапана и даље мања од 350 милиона евра и изразио увјерење да ће бити много прилика да се увећа у будућности.

Вучић је најавио да ће Србија дати све од себе да у наредних шест мјесеци успостави нову авионску линију Београд–Токио.

Пословном форуму присуствују и министри у Влади Србије, као и амбасадор Јапана у Србији Акира Имамура, који је рекао да су јапанске компаније све више заинтересоване за Србију, што је резултат њеног стабилног развоја и макроекономске стабилности.

- Јапанске компаније које су данас овдје расположу јединственом технологијом, јединственим рјешењима које могу бити од користи за Србију и њен народ секторима попут чисте енергије, заштите животне средине, информационих технологија, производње, Влада Јапана подржава јапанске компаније и њихов долазак овдје и инсистира на реформи приватног сектора, цивилног друштва - рекао је јапански амбасадор.

Предсједник Јапанске организације за спољну трговину ЏЕТРО Сусуму Катаока рекао је данас да се нада да ће Србија ускоро добити још једну јапанску инвестицију и истакао да Србија у контексту геополитичкких тензија у свијету има стратешки положај за јапанске компаније.

Катаока је навео да је на пословном форуму присутно више од 100 представника из 74 јапанске компаније.

Пословни Форум Србија – Јапан организовали су Јапанска организација за спољну трговину, Влада Србије и Привредна комора Србије, уз подршку Амбасаде Јапана у Београду и Јапанске пословне алијансе у Србији.