latinica  ћирилица
16/10/2024 |  18:19 | Аутор: СРНА

Бенцун: Подржати афирмацију домаћих умјетника пред бечком публиком

Млади у БиХ имају велики потенцијал у култури и умјетности, те је велико задовољство бити у прилици и подржати њихово представљање, али и афирмацију пред публиком у Бечу, рекао је амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун.
Синиша Бенцун - Фото: СРНА
Синиша БенцунФото: СРНА

Бенцун је истакао да је прилика за то био и синоћни концерт "Ехос аус Вареш", који је Амбасада у сарадњи са умјетником Андреом Николић, која живи у Бечу, а поријеклом је из Вареша, организовала у бечкој дворани "Алте ратхаус".

Он је навео да је публика имала прилику да чује позната дјела композитора Волфганга Амадеуса Моцарта и Макса Бруха, које су студенти Марко Марић, Борна Шестак и Лејла Комар, који студирају у Београду, Крагујевцу, Мостару, те Источном Сарајеву, изводили у пратњи бечког "Кипра" квартета, који води Николићева.

- Била је ово прилика за рефлексије са овогодишњег 12. "Вареш класик фестивала", одржаног у Варешу ове године, као и промоцију младих умјетника из БиХ, Србије и Хрватске, а за које смо на првом концерту одржаном у мају у Бечу добровољним прилозима осигурали стипендије - рекао је Бенцун.

Он је додао да је на тај начин заокружена цјелина, која је имала свој почетак, развој и успјешан крај, те да је остварено неколико циљева.

- Са једне стране да подржимо наше младе умјетнике, а са друге да промовишемо умјетност и музику наших простора на начин који Европа може да разумије - рекао је Бенцун.

Он је додао да се успјех концерта огледа и у томе што су овом догађају присуствовали доскорашњи амбасадор Аустрије у БиХ Улрике Хартман, која је била почасни госта концерта, те више од стотину званица из дипломатске и академске заједнице, аустријских институција и људи поријеклом из земаља региона.

- Публику су посебно одушевиле композиције које су за ову прилику припремили композиторка Белма Бешлић Гал, те гост вечери Горан Стевановић из Бијељине, умјетник на хармоници и предавач на Универзитету у Хановеру, чији рад је тренутно фокусиран на историју севдаха и његову интеграцију у модерне концертне форме данашњег времена - рекао је Бенцун.

Он је напоменуо да ће Амбасада БиХ наставити да подржава развој младих умјетника и промоцију културе свих народа БиХ, те да се тренутно за наредну годину праве планови за ликовне изложбе и хорске наступе домаћих умјетника у аустријским градовима.