latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:48 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Додик: Нудили су ми централизацију БиХ у замјену за ослобађајућу пресуду (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је процес против њега и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића политички мотивисан и да су у понуђене разне ствари у замјену за ослобађајућу пресуду.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Мени су понуђене, за ослобађајућу пресуду, разне ствари, од централизације БиХ, што сам ја наравно одбио. Зато се усложњава и покушава убрзати процес. Нема те ствари коју ће моћи да добију да би у овако накарадном поступку осигурали било шта што није у складу са Уставом. Дакле, све је лаж - рекао је Додик.

Он је истакао да му је понуђено и да пристане на питање имовине, што је одбио.

Додик је рекао да је оптужен да је, вршећи своју уставну дужност, исказао непоштовање према Кристијану Шмиту који је наметнуо закон.

Додик је рекао да је судија Сена Узуновић на данашњем рочишту тражила да се поштује акт о праву на самоопредјељење, истичући да му је драго што су "почели да воде рачуна о конвенцији која говори о праву народа за самоопредјељење".

- Они лажу да то Дејтоном није предвиђено. Народи имају право на самоопредјељење - рекао је он.

Подсјећамо, у Суду БиХ данас је одржано рочиште предсједнику Српске и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске.