latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:35 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Петронијевић: Не можемо да се обраћамо Суду БиХ; Тако изгледа слобода говора (ВИДЕО)

Закон и одређени подзаконски акти нам не дозвољавају да поступамо у својству бранилаца пред судовима БиХ, за разлику од других бивших југословенских република, гдје то није случај, навео је адвокат Горан Петронијевић након данашњег рочишта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директору Службеног гласника Милошу Лукићу.
Горан Петронијевић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Горан ПетронијевићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ми не можемо да причамо у суду, да се обраћамо у суду, ми не би требало да се обраћамо новинарима. Тако изгледа слобода говора, а наш занат и наш посао је да говоримо - каже Петронијевић,

Петронијевић истиче да му није јасно шта су адвокат Анто Нобило и он рекли у Суду БиХ да је изазавало такву рекацију.

- Ја сам се преиспитавао до овдје да ли смо рекли нешто неистинито или увредљиво у Суду БиХ, процијените сами - каже Петронијевић.

Он је рекао и да су притисци лидера СДА Бакира Изетбеговића на судију Сену Узуновић довели до понашања које није примјерено за једног судију. 

- Узуновићева се у једном моменту вратила у колотечину, а послије тога је почела поново да пријети - истиче Петронијевић.

Каже да уколико Узуновићева не жели да јавност буде обавијештена о суђењу, постоји могућност искључења јавности која тако неће бити упућена ни у шта.

- Суђење је јавно. Присуствује јавност и новинари и свако од учесника може да изнесе све што није лажно и ми ћемо ту праксу наставити. Неће нас уплашити оваква ситуација, уколико постоје друге мјере и нема других мјера осим пријетње - закључује Петронијевић.